Novosti

Kultura

Fešta od Animafesta

U velikoj dvorani Kina SC-a 7. lipnja svečano je otvoren Animafest Zagreb, velika i važna manifestacija koja 2022. navršava 50 godina, a još je uvijek beskućnik

Large suljic i antauer animafest

Daniel Šuljić i Margit Antauer (foto Animafest)

U velikoj dvorani Kina SC-a 7. lipnja svečano je otvoren 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021 tokom kojeg će do 12. lipnja u kinima SC i Tuškanac, Teatru &TD, ali i na brojnim drugim lokacijama biti prikazano oko 350 umjetničkih animiranih filmova uz brojna popratna događanja. Osim međunarodnih takmičarskih programa dugog i kratkog metra te studentskih radova, kao i takmičenja filmova hrvatskih autora i filmova za djecu, na festivalu će u raznim smotrama, retrospektivama i programskim cjelinama biti prikazana brojna ostvarenja.

Animafest, drugi po starosti i jedan od četiri vodeća svjetska festivala animacije, otvorio je izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. Podsjetio je da od 1972. ovaj festival pretvara Zagreb u svjetsko središte animiranog filma, kao i prostor susreta likovnih i filmskih umjetnika, animatora i onih koji animiranu umjetnost vole. "Uspjeh ovog festivala odraz je izvanserijske kvalitete Zagrebačke škole crtanog filma koja je i danas predmet interesa profesionalaca i inspiracija novim generacijama koje stasaju na progresivnim temeljima naših velikih animatora. Kulturu smatramo jednom od polaznih točaka izgradnje društva, društva koje ustraje na solidarnosti i međusobnom razumijevanju", rekao je Korlaet na otvaranju festivala.

Prisutnima su se obratili i Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice festivala. "Uspjeh Animafesta možemo zahvaliti organizatorima koji iz godine u godinu dokazuju kako se radi o jednoj velikoj i važnoj manifestaciji, no najveća zahvala, naravno, ide animatorima. Slavna prošlost hrvatske animacije nije jedino zbog čega možemo biti ponosni. Naši su animatori i dalje relevantni na svjetskoj sceni te i danas pridonose raznolikosti i kvaliteti animacije u svijetu", rekao je Marcich, istaknuvši da je u Hrvatskoj animacija nedovoljno financirana, što se zakonski može promijeniti.

Šuljić je podsjetio na 150 stranih gostiju, ali i sve domaće ljubitelje animacije, što je dokaz da je ovaj festival bitan. "Ljudi su ga se zaželjeli i okupili se usprkos restrikcijama, teškoćama s putovanjima i maskama", rekao je umjetnički ravnatelj.

Tokom ceremonije otvaranja dodijeljene su i nagrada za životno djelo Animafesta 2021 poznatom režiseru Ralphu Bakshiju čija će tri filma biti prikazana tokom festivala, nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Xavieru Kawa-Toporu, nagrada za najbolju školu animacije Školi za umjetnost i dizajn u Luzernu te ASIFA nagrada za iznimna postignuća u umjetnosti koju je preuzeo predstavnik škole Otto Alder.

Dodjeljujući nagradu Bakshiju, koji se zahvalio videolinkom, predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer Buba podsjetila je da Animafest 2022. navršava 50 godina i da je još uvijek beskućnik. "Nadamo se da će festival za svoju 50. obljetnicu dobiti pravo mjesto", poručila je Antauer.

Nakon predstavljanja članova svih žirija, kao i festivalske špice autorice Jelene Oroz, prikazan je prvi set filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma, uz razgovor s prisutnim autorima, kao i "Uništi to i odlazi iz ovog grada" Mariusza Wilczyńskog iz Velikog natjecanja dugometražnog filma.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više