Novosti

Politika

Dezinformacije i narativi

Novi val manipulacija i poluinformacija očekuje se uoči izbora, ali ovaj put glavne žrtve bi mogle biti migranti i strani radnici, zaključak je tribine koju je organizirala mreža fakulteta i nevladinih organizacija

Large gong

S okruglog stola koji je u Zagrebu organizirala Adria Digital Media Observatoryja (ADMO) (foto Gong)

Brojni hrvatski “mediji” i grupe na društvenim mrežama, koji su širili dezinformacije o pandemiji koronavirusa, jednako iskrivljene ili nepotpune, promovirali su ih i o drugim temama, poput rata u Ukrajini i klimatskim promjenama. Novi val manipulacija i poluinformacija očekuje se uoči ovogodišnjih izbora, ali ovaj put glavne žrtve bi mogle biti migranti i strani radnici u Hrvatskoj.

Zaključci su to okruglog stola koji je u Zagrebu organizirala Adria Digital Media Observatoryja (ADMO), mreža hrvatskih fakulteta, te domaćih i međunarodnih nevladinih i medijskih organizacija.

- Indikativno je da imamo dezinformacijski ekosustav koji nije prisutan samo unutar Hrvatske, nego pokriva područje bivše Jugoslavije. U njegovom središtu nalaze se pseudomediji, te određeni pojedinci i stranice na društvenim mrežama - kazao je koordinator ADMO-a i pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku Mato Brautović, komentirajući nalaze istraživanja o Ukrajini, koronavirusu i klimatskim promjenama.

U svježoj analizi o klimatskim promjenama navedene su medijske i mrežne platforme na kojima su objavljivane dezinformacije, poluinformacije i(li) manipulativni narativi koji negiraju ili barem dovode u sumnju dominantni znanstveni konsenzus o ljudskom utjecaju na klimu.

Među njima se nalaze i grupe podrške na Facebooku koje nose imena političara poput Karoline Vidović Krišto, Ivana Pernara ili Zlatka Hasanbegovića te srpskog doktora Branimira Nestorovića, kao i pseudomediji Hop.hr, Paraf.hr, Narod.hr, Priznajem.hr, Direktno.hr i njima slični.

Marijana Grbeša, profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, rekla je da su istraživanja identificirala pet strategija nositelja dezinformacija: odbaciti optužbe, promijeniti narativ (žrtvu pretvoriti u zločinca i suprotno), zamijeniti teze te zaplašiti i podijeliti zajednicu. Po njenom mišljenju, te će se strategije zasigurno primjenjivati i tijekom kampanja i uoči izbora u Hrvatskoj.

- Određene političke opcije sigurno će nastojati politički profitirati na demonizaciji određenih skupina ljudi - poručila je, navodeći da su migranti tema za koju je izvjesno da će obilježiti i superizbornu godinu u Hrvatskoj.

Posebno problematičnom je ocijenila činjenicu da pojedini političari, kao i političke opcije odnosno srednjostrujaški mediji u Hrvatskoj imaju doprinos u objavi i rasprostranjivanju dezinformacija. Organizatori okruglog stola najavili su stoga provođenje analiza vezanih uz ovu temu u bližoj budućnosti.

Adria Digital Media Observatory, čiji su članovi izradili navedene studije, multidisciplinarni je centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju za Hrvatsku i Sloveniju, koji djeluje u okviru European Digital Media Observatory (EDMO), krovne institucije Europske unije za borbu protiv dezinformacija.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više