Novosti

Politika

Desničari u Novom Sadu odali počast kvislingu Milanu Nediću

Grupa od pedesetak mladića, pod nazivom Tradicionalisti, ispred Uspenske crkve u Novom Sadu odala je pomen nacističkom suradniku iz Drugog svjetskog rata Milanu Nediću, a krajnji cilj bio im je prekidanje antifašističke tribine u tom gradu

Large sastanak

Okupljanje tzv. tradicionalista u Novom Sadu (foto Youtube/Radio 021)

Pedesetak pripadnika ekstremno desničarske orijentacije, usprkos zabrani masovnog okupljanja, okupilo se u četvrtak navečer u centru Novog Sada, ispred Uspenske crkve na, kako su rekli, "antikomunističkom skupu", piše beogradski list Danas.

Paljenjem svijeća povodom godišnjice smrti odali su poštu i pomen ratnom zločincu i predsjedniku kvislinške vlade Milanu Nediću, pjevali nacionalističke, četničke i antikomunističke pjesme ("Komunisti kraj vam doći mora, sudiće vam omladina Zbora"), nosili su crnu zastavu s natpisom "Hristovi ratnici" i keltskim križem, neonacističkim simbolom.

Načelnik novosadske policije Slobodan Malešić okupljenim desničarima, među kojima je bilo i dosta maloljetnika, kazao je da nije dozvoljena šetnja. Policija je legitimirala okupljene, ali ih nije spriječila da budu ispred crkve. Njihov krajnji cilj bio je Omladinski centar CK13, gdje se održavala tribina antifašista na dan "navodnog samoubojstva" generala Milana Nedića, kojeg su okupljeni nazivali i "srpskom majkom i biološkim spasiteljem naše nacije".

Grupa vojvođanskih NVO – Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanska politikološka akademija i Centar za održive zajednice, osudili su okupljanje ekstremista i ocijenile da "vlast Srpske napredne stranke stoji iza okupljanja ekstremnih desničara u Novom Sadu, s obzirom da je njihov skup dozvoljen i pored poziva pojedinih nevladinih organizacija i političkih stranaka da se on zabrani jer je u suprotnosti sa zakonima države Srbije".

"Više je nego jasno da SNS kontroliše delovanje ekstremnih desničarskih organizacija, kojima zastrašuje protivnike režima, a, pored toga, njihovim delovanjem skreće pažnju sa ključnih problema ovog društva", piše u saopštenju.

"Desničari javno pozivaju da se spreči antifašistička tribina, a za to vreme tužilaštvo, policija i BIA ćute. Mi samo sabrali dva i dva, jasno je ko stoji iza toga", kaže za Danas predsjednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više