Novosti

Svijet

Hapšenja njemačkih desničara koji su htjeli obnoviti Drugi Rajh

Najmanje 25 osoba, povezanih s pokretom Reichsbürger koji demokraciju želi zamijeniti kombinacijom monarhizma, desničarskog ekstremizma, povijesnog revizionizma uz primjese antisemitizma, uhapšeno je u Njemačkoj, Austriji i Italiji

Large njemacka hapsenja

Među uhićenima je i Heinrich XII, 71-godišnji princ Reuss koji je navodno imao vodeću ulogu u planiranom državnom udaru (foto Boris Roessler/DPA )

Njemačka policija uhitila je 25 pripadnika terorističke mreže koje sumnjiče za planiranje rušenja ustavnog poretka. Uhićene pojedince povezuju s pokretom Reichsbürger (građani Rajha), koji ne priznaje njemački državni poredak.

Među uhapšenima su bivši njemački vojnici i krajnji desničari, ali i nekoliko aktivnih vojnika i vojnih rezervista. Njihov plan je uključivao nasilnu uspostava nove vlasti, temeljene na razdoblju Drugog Rajha, kao i politička ubojstva. Osumnjičeni su i za pribavljanje oružja, novačenje članova i njihovu vojnu obuku.

U raciji je pretraženo 130 nekretnina u vlasništvu 52 osumnjičenika u jedanaest njemačkih saveznih zemalja. Nekoliko pojedinaca uhićeno je u Austriji i Italiji. Prema informacijama do kojih je došla javna njemačka televizija ZDF, jedan zastupnik Bundestaga krajnje desnih uvjerenja trebao je po njihovom planu biti postavljen na funkciju ministra pravosuđa. Osoba poznata kao “princ Heinrich” bila je predviđena za vođu Njemačke nakon oružanog udara.

Njemačko tužiteljstvo otkrilo je da osumnjičenici pripadaju organizaciji osnovanoj najkasnije krajem studenog 2021. godine. Pokret Reichsbürger s kojim su povezani sastoji se od niza malih organizacija i pojedinaca bez istaknutih vođa, uglavnom u pokrajinama Brandenburg, Mecklenburg-Zapadna Pomeranija i Bavarska. Oni ne prihvaćaju zakonitost Savezne Republike Njemačke. Negiraju tamošnji ustav i odbijaju plaćati poreze.

Tvrde da njemački ustav prije Drugog svjetskog rata nikada nije ispravno poništen i da zapadne sile i dalje vrše okupaciju preko marionetske vlasti. Zalažu se za poredak u granicama nekadašnjeg Njemačkog Carstva ili u granicama iz 1937. godine. Ovaj politički koncept počeo se razvijati 1980-ih i danas ima najmanje 19 tisuća pobornika. Umjesto postojećeg koncepta demokracije, zalažu se za kombinaciju monarhizma, desničarskog ekstremizma, povijesnog revizionizma uz primjese antisemitizma i poricanja holokausta.

Prije nekoliko godina jedan je njihov istomišljenik osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva policajca.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više