Novosti

Politika

Zighajl za Nedića

Ne traže samo rehabilitaciju, već i podizanje spomenika srpskom kvislingu: Dok su neofašisti dizali desnicu u zrak usred Beograda, kontrademonstranti su branili čast glavnoga grada Srbije

Ci88761hu0e3dgglei7gmxnrv93

Za otadžbinu spremni – Beograd 2018. (foto Tanjug)

Marš u Zagreb! – uporno je urlao jedan od stotinjak pripadnika organizacija Srpski carostavnik i Srbska akcija – podvig i borba, koje su u nedjelju u Beogradu organizirale skup podrške rehabilitaciji srpskog kvislinga Milana Nedića. Vikao je to antifašistima koji su se okupili na kontraprosvjedu, na križanju ulica Kneginje Ljubice i Simine, gdje je Nedić izvršio samoubojstvo nakon što je 1946. iz Austrije izručen Jugoslaviji, gdje mu se trebalo suditi za zločine počinjene tokom kolaboracije s nacističkom Njemačkom. Kontraprosvjed, na kojem se okupilo sto pedeset ljudi, organizirale su udruge Marks21 i 7 zahteva, uz podršku predstavnika inicijative Ne davimo Beograd, Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije.

Osim rehabilitacije, ‘nedićevci’ su nacističkim pozdravima uz uzdignute desnice tražili da se srpskom premijeru iz vremena Drugog svjetskog rata podigne i spomenik u Beogradu. Rehabilitacija ovog kvislinga zatražena je još 2007. godine. Cilj Srpskog liberalnog saveta, Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima te porodice Nedić nije samo politički, nego je vezan i uz imovinu koju je ovaj posjedovao. Ako bi uspjeli u svom naumu, Nedićevoj bi familiji, između ostaloga, bilo vraćeno zemljište na Slaviji, u Beogradu, gdje se sada nalazi zgrada Narodne banke Srbije, kao i veći dio zemunskog parka.

Kao što je poznato, Nedića je još 1940. godine knez Pavle Karađorđević smijenio s dužnosti ministra vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije zbog otvorenog podupiranja Trećeg Reicha i Adolfa Hitlera. Jugoslavenska vlada ga je nedugo nakon okupacije proglasila odgovornim za rasulo obrane u Makedoniji, koja se u samo jednom danu raspala nakon napada sila Osovine. Njemačka ga je nakon okupacije postavila za premijera, kada je organizirao Srpski dobrovoljački korpus i Srpsku državnu stražu s ciljem da se bore protiv partizana. ‘Dolazak nacionalsocijalista na vlast u Njemačkoj prije 10 godina bio je od sudbonosne važnosti, ne samo za njemački narod, već je i od ogromne povijesne važnosti za sve evropske narode, za cijelu Evropu, kao i za ostali svijet’, pisao je Milan Nedić čestitajući Hitleru godišnjicu dolaska na vlast. Neposredno pred oslobođenje pobjegao je u austrijski Kitzbühel, gdje su bile smještene i druge kvislinške vlade i odakle su ga britanske snage 1946. izručile Jugoslaviji.

Prvo ročište u ovom procesu održano je 2015. na temelju zakona o rehabilitaciji i restituciji, čime je omogućena rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića prije tri godine. S Nedićem će ići malo teže jer se ovaj sam ubio, tako da nije dočekao presudu. Sud je već jednom odbacio zahtjev za rehabilitaciju, ali je proces ponovno pokrenut.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više