Novosti

Politika

'Deoffshorizacija' na ruski način

Ruski parlament usvojio je zakon zahvaljujući kojem će ruski državljani, vlasnici kompanija u inozemstvu biti dužni prikazati svoje poslovanje i na njega platiti porez u Ruskoj Federaciji

Q14n99k47utq4en6r18o0wwemni

U utorak je ruski parlament izglasao zakon kolokvijalno nazvan Zakon o deoffshorizaciji. Prema tom zakonu, koji stupa na snagu s početkom sljedeće godine, ruski državljani, vlasnici kompanija u inozemstvu, od sada će biti dužni poreznim organima prikazati svoje poslovanje i na njega platiti porez u Ruskoj Federaciji.

Za zakon, čiji je cilj stvaranje mehanizama kojima će se ograničiti izbjegavanje plaćanja poreza putem offshore kompanija, glasalo je 439 od 450 zastupnika Državne Dume. Prema novom zakonu svaki će porezni obveznik biti dužan upoznati poreznu upravu sa svojim udjelom u stranim kompanijama.

- Postoji velik broj ljudi koji, bilo kao fizičke ili pravne osobe, kroz offshore tvrtke vode velik broj sumnjivih transakcija- komentirao je novi zakon jedan od autora dokumenta, zamjenik predsjednika ruske Komunističke partije Denis Voronenkov.

Deoffshorizacijom se želi spriječiti stjecanje nezakonite prednosti u poslovanju pojedinih kompanija uslijed plaćanja niskih poreza u poreznim oazama poput Cipra, Sejšelija, Paname itd. Prema novom zakonu, kompanije ruskih državljana koje su registrirane u inozemstvu tretirat će se kao 'kontrolirane strane kompanije'. Takve će firme plaćati 20 posto poreza na neraspodijeljenu dobit, dok će pojedinci vlasnici offshore tvrtki plaćati 13 posto poreza na sav prihod.

Zamjenik predsjednika Državne Dume Sergej Neverov iz stranke Ujedinjena Rusija rekao je novinarima kako zakon ne zabranjuje poslovanje u drugim zemljama i čuvanje sredstava kompanije u stranim državama.

- Jedino što zakon propisuje i regulira je plaćanje poreza ruskom proračunu - rekao je Neverov.

- Počeli smo se boriti s ruskim građanima, vlasnicima firmi, koji su registrirali svoje kompanije po offshore modelu i ne plaćaju porez u ruski budžet, a to su, po našem dubokom uvjerenju, dužni. Kao što kaže poslovica: Platite porez i spavajte spokojno - komentirao je Alexander Kurdiumov, jedan od autora zakona, za ruski internetski portal 'Pogled'.

Irina Jarovaja, šefica parlamentarnog Odbora za sigurnost i borbu protiv korupcije, rekla je kako je pitanje deoffshorizacije gospodarstva izravno vezano uz suverenitet i nacionalnu sigurnost.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više