Novosti

Kronika

Čuturila u čitanke

Profesorica iz Belog Manastira uporno izvlači naučnika iz zaborava: Cilj rada Anđelke Pavić je da upozna javnost s djelovanjem velikog pedagoga

Cntpvp3l8aelc2qvkgw96d2yl0t

Stevo Čuturilo (1846-1939)

U 895. broju ‘Novosti’ objavljen je članak pod naslovom ‘Vratiti Čuturila u Dabar’, u kome je prepričana biografija velikog pedagoga Steve Čuturila (1846-1939). Članak je zaključen činjenicom da većina Ličana i ne zna da je jedan od najvećih historijskih velikana rođen upravo na području Like, u selu Dabar na obroncima Kapele.

Igrom slučaja, nekoliko dana ranije, u 301. broju ‘Novog magazina’ od 2. februara ove godine, koji izlazi u Beogradu, objavljen je na čak pet stranica veliki i bogato ilustrovani članak ‘Stevo Čuturilo - učitelj i pedagog’, koji je napisala Anđelka Pavić, profesorica srpskog i hrvatskog jezika i književnosti u Drugoj srednjoj školi u Belom Manastiru.

Profesorica Pavić Čuturilov život i rad proučava od 2012. godine. Početkom decembra 2014. godine, u okviru manifestacije ‘Crna Gora moja postojbina’, održala je u belomanastirskoj Velikoj vijećnici predavanje o Čuturilu, o njegovoj velikoj ulozi u razvitku kulture i prosvjete u Crnoj Gori za vrijeme knjaza Nikole, te o njegovom životu i radu u Vojnoj krajini, Hercegovini, Kraljevini Srbiji i Kraljevini SHS.

Predavanje je naišlo na dobar odjek pa je profesorica Pavić o Stevi Čuturilu govorila i u emisiji ‘Istočni tokovi’ na belomanastirskom Radiju Banska kosa, a o njenom predavanju objavljeni su tada i članci u vukovarskom listu ‘Izvor’ i u našim ‘Novostima’. Priča o tom neobičnom čovjeku, autoru bukvara koji je 50 godina bio u upotrebi u Knjaževini Crnoj Gori, Kraljevini Srbiji i Kraljevini SHS, naišla je na zanimanje čitalaca spomenutih novina. Neki su čak zvali profesoricu Pavić i raspitivali se o toj važnoj, a nepravedno zaboravljenoj ličnosti.

Feljton Anđelke Pavić o Stevi Čuturilu - prosvjetitelju i svjedoku epoha, objavljen je u tri nastavka na portalu ‘Novosti’ u rubrici ‘Kronika’, još u februaru 2015. godine, gdje ih i sada može pročitati da biste se podsjetili na značaj ovog velikana.

Cilj istraživačkog rada Anđelke Pavić bio je da upozna kulturnu i prosvjetnu javnost s Čuturilovim djelovanjem na prostoru tadašnje Austro-Ugarske, Crne Gore i Srbije i da njegovo djelo izvuče iz zaborava. Sigurno je da takav prosvjetni pregalac zaslužuje da mu ime uđe u čitanke za osnovne i srednje škole i da se po njemu nazovu značajne kulturne i prosvjetne ustanove na područjima u kojima je živio i radio.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više