Novosti

Društvo

Rajović u Vukovaru

Na seminaru u Vukovaru novosadski pedagog dr. Ranko Rajović govorio je kako pomoći deci u razvoju njihovih veština, kognitivnog napretka i koncentracije

Large informator rajovi%c4%87  %c4%87iilica

Dr. Ranko Rajović (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Stručnjak za rani razvoj inteligencije deteta, sve popularniji novosadski pedagog dr. Ranko Rajović, održao je u Vukovaru predavanje pod nazivom "Kako da učenje postane igra". Cilj predavanja bio je da učesnici seminara dobiju uvid u aspekte dečjeg razvoja, odnosno razumevanje o razvoju njihovih veština, kognitivnog napretka i koncentracije.

Edukacija se zasniva na NTC (Nikola Tesla centar) sistemu učenja, inovativnom programu, čiji je autor dr. Rajović, a namenjena je odgojiteljima, učiteljima, pedagozima, psiholozima, sportskim radnicima, roditeljima, svima koji se bave razvojem dece ili planiraju roditeljstvo. Rajović je govorio kako na konkretnim primerima potaknuti biološki potencijal deteta te kako prilagoditi metode rada da bi se ubrzao proces učenja.

Tako je naglasio razvoj mozga, greške roditelja koje utiču na razvoj mozga, razvojne smetnje, ranu stimulaciju, neurofiziologiju učenja, razvoj kreativnosti, asocijativno učenje, razvoj matematičko-logičkog razmišljanja te primenu NTC metodologije za rad kod kuće, u vrtiću ili u školi.

- Deca se danas sve više suočavaju s izazovima održavanja pažnje i koncentracije što ukazuje na širi problem unutar generacije. Nedostatak duboke koncentracije otežava njihovo normalno učenje, razumevanje gradiva i zato je naš cilj da ponudimo odgovore na pitanja kako se može promeniti trenutna situacija - rekao je dr. Rajović.

Objasnio je razloge zbog kojih deca danas nailaze na probleme u učenju te podelio mnogo korisnih primera, praktičnih saveta kako privući pažnju dece, bolje im preneti gradivo i potaknuti ljubav prema knjigama.

- Kao što roditelji znaju, okolina se brzo menja što ima brojne posledice na razvoj dece. Škole se sporo prilagođavaju brzim promenama okoline, dok je sve više dece s razvojnim problemima i zato je potrebno jasno objasniti kako se ti problemi javljaju i kako se s njima suočiti – smatra. Naglasio je da je dosada važna za razvoj misaonih procesa, a zajedno s nelogičnim pričama podstiče maštovitost. Zato preporuča osmišljavanje različitih aktivnosti, koje bi decu poticale kroz igru.

- Promene u okolini i navikama utiču na sposobnosti i mogućnosti naše dece pa je potrebno prilagoditi sadržaj i pristup obrazovanju kako bi maksimalno potakli iskazivanje njegovog potencijala – rekao je Rajović naglasivši kako jedna od rasprostranjenih navika, a to je učenje napamet predstavlja veliki teret za decu pa u tom kontekstu treba istražiti alternative i druge metode savladavanja gradiva.

NTC sistem učenja primenjuje u više od 20 država Evrope, a u sedam država ima akreditaciju ministarstva obrazovanja. Rajović je specijalista interne medicine, šef Katedre za neuronauku u vaspitanju i obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru, osnivač Mense u nekoliko država, dugogodišnji član i predsednik Odbora međunarodne Mense za talentovanu decu. Autor je više od 20 knjiga, priručnika i igara za kompletan razvoj deteta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više