Novosti

Kultura

Crni paviljon seli u Istru

Povodom Dana antifašističke borbe, Crni paviljon posvećen proboju i žrtvama konc-logora Jasenovac bit će postavljen u Puli

70hu02hkft3hqg0ire314u6t0iu

(foto Jovica Drobnjak)

Nakon Zagreba, Beograda i Sarajeva, Crni paviljon posvećen proboju i žrtvama konc-logora Jasenovac bit će postavljen i u Puli. Povodom Dana antifašističke borbe i u organizaciji Društva arhitekata Istre, autorski rad tima Saša Šimpraga (koncept), David Kabalin (arhitektura), Niko Mihaljević (dizajn) bit će otvoren na pulskom Forum 22. lipnja u 20 i 30. Na toj lokaciji moći će ga se razgledati do 29. lipnja 2016.

Crni paviljon inicijalno je postavljen na zagrebačkom Cvjetnom trgu 2013. godine povodom obilježavanja godišnjice proboja iz tog najvećeg konc-logora u Hrvatskoj. Crni paviljon primjer je suvremenog pristupa kulturi sjećanja, a u fokus stavlja dramatični događaj iz povijesti - jasenovački proboj. Oko 10 sati ujutro, 22. travnja 1945. nekoliko stotina golorukih logoraša je na povik Ante Bakotića ‘Naprijed, drugovi!’, krenulo u proboj iz jedne od logorskih zgrada prema istočnim vratima logora. Od oko 670 logoraša koliko ih je sudjelovalo u proboju, do slobode je došlo samo njih 89. Istoga dana dogodio se i proboj zatočenika Kožare, dijela jasenovačkog logora u samom mjestu Jasenovac. Od 167 zatočenika proboj ih je preživjelo samo 12.

Paviljon će u Puli biti postavljen uz podršku Grada Pule, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Srpskog kulturnog centra u Istri, Istarske kulturne agencije i Uljanika d.d. te u suradnji s Documentom - Centrom za suočavanje s prošlošću iz Zagreba i Srpskim narodnim vijećem iz Zagreba. Povodom otvorenja nastupit će zbor Praksa.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više