Novosti

Politika

U Sisku napadnut pravoslavni hram

Nakon niza prijetnji upućenih sisačkom parohu Veselinu Ristiću, nepoznati počinitelji su u noći s 4. na 5. jula provalili u hram Sv. Petke

Ct07ke6i3khca7cmjw5f5wozai5

Paroh Ristić (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Nakon više slučajeva upadanja u privatni posjed, vrijeđanja i prijetnji upućenih sisačkom parohu Veselinu Ristiću i članovima njegove obitelji, nepoznati počinitelji su u noći s 4. na 5. jula provalili u hram Sv. Petke, priopćeno je iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

‘Vandali su obivši prozor ušli u hram, uništili i razbacali crkvene sasude i druge bogoslužbene predmete. Potom su se popeli na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata devastirali spavaće i dnevne sobe, a u kancelariji crkvene opštine razbacali arhivu i uništili kasu. To što su počinioci znali da sveštenička porodica neće biti u Sisku te noći, svedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj nameri da se, još jedanput uputi otvorena pretnja Srpskoj pravoslavoj crkvi, njenom sveštenstvu i vernom narodu u Sisku i Hrvatskoj. Ukoliko nadležni policijski organi u Sisku, kojima su redovno prijavljivani svi prethodni slučajevi pretnji, vređanja i verbalnog nasilja, ni ovoga puta ne pronađe počinioce, pitamo se šta je sledeće? Kakvom teroru treba da bude izložena Srpska Pravoslavna Crkva, njeni hramovi i sveštenici da bi dobili zakonsku zaštitu? Iz tog razloga Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i hrišćansku pomoć Katoličke crkve u Sisku, ali će o ovom i sličnim slučajevima izvestiti Sveti Arhijerjeski Sinod Srpske pravoslavne crkve i druge relevantne domaće i međunarodne ličnosti i instuticije’, navodi se u priopćenju Mitropolije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više