Novosti

Društvo

Osramoćen pa vraćen

Nakon višemjesečne suspenzije, 22-godišnji policajac M. Ć. iz Mirkovaca vraćen je na posao. Odlučilo je tako Disciplinski sud u Osijeku, koji ga je krajem prošlog prosinca bio proglasio krivim za počinjenje "teže povrede službene dužnosti iz Zakona o policiji"

Large intrigator  tamara

(foto Slaven Branislav Babić/PIXSELL)

Nakon višemjesečne suspenzije, 22-godišnji policajac M. Ć. iz Mirkovaca vraćen je na posao. Odlučilo je tako Disciplinski sud u Osijeku, koji ga je krajem prošlog prosinca bio proglasio krivim za počinjenje "teže povrede službene dužnosti iz Zakona o policiji" te mu u istom navratu odrezao novčanu kaznu koja mu je tri mjeseca bila odbijana od plaće.

Podsjetimo, MUP je protiv mladog policajca srpske nacionalnosti, inače zaposlenog na graničnom prijelazu Tovarnik, pokrenuo interni postupak nakon što se on uvalio u pravni vrtlog. Budući da ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i srpsko, a sva je prilika i jednu od adresa u Šidu, gdje njegova obitelj posjeduje nekretninu, tamo su mu u razdoblju od 2019. do kraja 2022. pristigla četiri poziva Vojske Srbije za upis u vojnu evidenciju.

M. Ć. se odazvao na posljednji, ali o tome nije obavijestio nadređene, što su u MUP-u okarakterizirali kao "nanošenje teške štete interesima službe i njenog ugleda". Iz Božinovićevog ministarstva i Sindikata policijskih službenika Hrvatske tada su nam potvrdili da je riječ o jedinstvenom slučaju s kakvim se dotad nisu susreli.

Situacija se dodatno zakomplicirala nakon što je slučaj dospio u medije, odnosno na Facebook-profil Nikole Kajkića, nezavisnog vijećnika u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije, bivšeg policijskog istražitelja ratnih zločina i redovnog gosta "Bujice". Kajkić je iz policije izbačen nakon što je otkriveno da je falsificirao službenu bilješku iz koje proizlazi da je razgovarao sa svjedokinjom zločina koji se uopće nije dogodio.

Taj pasionirani korisnik društvenih mreža krajem 2022. među prvima je objavio informaciju o suspenziji M. Ć.-a, uz lažnu tvrdnju da je mladić "zadužio uniformu i drugu opremu srpske vojske" jer da navodno Aleksandar Vučić "po Hrvatskoj mobilizira policajce i civile za rat na Kosovu". Pritom je objavio policajčev puni identitet, a otvoreni lov na njega i njegovu djevojku potaknuo je u još nekoliko narednih postova, ispod kojih su se nizali najsuroviji govor mržnje i prijetnje. U sličnom tonu nastavio je nakon objave rješenja Disciplinskog suda u Osijeku, ovaj put objavivši ime i prezime suca koji ga je donio.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više