Novosti

Društvo

BBB odustali od "Šugave Rijeke" zbog branitelja, a ne Srba

Bad Blue Boysi, zbog kojih skinute zastave duginih boja u centru Zagreba, na oduševljenje javnosti objavili da više neće skandirati "Šugava Rijeko" jer je Rijeka dala ogroman broj branitelja. Da nije, čulo bi se i dalje "Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba"

Large navijaci

Slavlje Bad Blue Boya na centralnom zagrebačkom trgu (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Dirljivi su ti rijetki proplamsaji ljubavi među navijačkim grupama. Javnost takve poteze uvijek cijeni. Evo, recimo, zadnji potez Bad Blue Boysa, navijača Dinama, svi su oduševljeno pozdravili laudama. Među prvima nogometni izbornik reprezentacije Zlatko Dalić. Što je toliko epohalno napravila ta skupina ekstremnih nacionalista da je gotovo kompletna javnost zapljeskala njihovoj širokogrudnosti?

BBB su objavili da više neće skandirati "Šugava Rijeko". Za one koji ne znaju rečena pjesma ide ovako: "Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade/ Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba/ Od Vežice do Lovrana sve je puno muslimana/ od Kantride do Turnića sve su djeca poturica."

Govor mržnje i poticanje na nasilje kreće odmah od prvog stiha i usmjeren je na protivničku navijačku skupinu, dalje ide na Srbe koje će objesiti na vrbe, a po svemu sudeći slična sudbina čeka i "djecu poturica". Više decenija BBB i splitska Torcida, koje stoje inače u mržnji, skandiraju ovakvu skaradnost pri čemu, da ne bude zabune, njihovi riječki sudruzi iz Armade uopće ne zaostaju sa svojim rimama.

Hvalevrijedno bilo bi da su BBB-ovci odustali od ove pjesme jer vrijeđa pripadnike nacionalnih i vjerskih manjina. Naravno, nismo naivni. Nije to razlog. Povod je da su BBB 2024. godine, gotovo 30 godina nakon završetka rata, shvatili da u Rijeci žive hrvatski branitelji pa su iz poštovanja prema njima i njihovom doprinosu u Domovinskom ratu odlučili odustati od pjesme. Evo priopćenja u cijelosti: "Odlukom vodstva grupe, BBB više neće pjevati 'Šugava Rijeko, smrdljivi grade'... U prošlosti je napravljena greška, Rijeka je dala ogroman broj hrvatskih branitelja i pjevanje te pjesme nema smisla."

Čujmo i Dalića: "Čuo sam za to i velika pohvala BBB-ima na tome. To je sjajna stvar i za tim primjerom bi se mogli povesti i drugi. Nažalost, netko je uveo da je glavni slogan među navijačima 'Ubij Purgera, Tovara, Riječana…' i to je katastrofa. To se mora zaustaviti i to se može vrlo lako zaustaviti. Mora se prekinuti sukob sjevera i juga", ponizno će Dalić, ne vidjevši ništa sporno u osnovnoj poruci te pjesme.

Nije ovo jedini pomak. Na slavlju povodom osvajanja titule, na Trgu bana Josipa Jelačića, u centru Zagreba, na zahtjev Dinama skinute su zastave duginih boja i na nekoliko sati zamijenjene zastavama Dinama i Grada Zagreba. Za takav čin tražili su i dobili privolu udruge Zagreb Pride, na čiji zahtjev su izvješene, objašnjeno nam je iz Grada Zagreba. Očito i Zagreb Pride slavi titulu. Ususret proslavi, na internetskim forumima javilo se više BBB-ovaca tražeći da se te zastave skinu, jer da će ih inače oni sami to napraviti, što su i radili u širem centru grada. Podsjetimo da zastave nisu bile skinute kad je nedavno održan Hod za život, ultrakonzervativne udruge U ime obitelji, koja se protivi pravima istospolnih obitelji.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više