Novosti

Društvo

U zagrebačkom klubu napadnuta trojica gej mladića

Nakon verbalnih prijetnji i uvreda trojica nasilnika u zagrebačkom klubu Funk prešli su na fizičko nasilje i trojicu gej mladića udarili šakom u glavu

Large prajd

Ilustracija (foto Slaven Branislav Babić/PIXSELL)

Trojica homofoba napala su skupinu gej mladića u centru Zagreba, u noći sa srijede na četvrtak. Fizički napad popraćen homofobnim vrijeđanjem zbio se u klubu koji je godinama poznat i kao mjesto okupljanja zagrebačke LGBTIQ zajednice i koji od nje ostvaruje profit - klubu Funk u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, objavio je Zagreb Pride.

Nakon završetka njihovog performansa u Galeriji Močvara, na Savskom nasipu, skupina od pet inozemnih umjetnica i umjetnika iz Njemačke, Izraela i Srbije, zajedno sa svojim domaćinima iz Zagreba, uputila se u noćni izlazak u centar grada. Izašli su u klub Funk zbog njegove prepoznatljivosti u našoj zajednici, objašnjavaju u saopćenju.

Ubrzo po dolasku u klub pristupilo im je troje muških osoba vrijeđajući ih i uz pogrde tražeći da odu iz kluba samo zato što su gej, što su ovi odbili i nastavili se zabavljati. No, uznemiravanje i ponižavanje se nastavilo, te su trojica homofoba krenuli vrijeđati gej mladiće komentarima da "ne žele gledati pedersko plesanje", "da Zagreb nije takav grad i da u Zagrebu gej nije ok" i da oni neće dopustiti "da im itko pleše iza leđa".

Svjesni svog dostojanstva i prava na slobodno kretanje i izražavanje, zajamčeno zakonima i Ustavom, gej mladići ne samo da se nisu pokorili homofobnim pogrdama, već su ponosno i slobodno nastavili plesati. Verbalne prijetnje i uvrede prerasle su tada u fizičko nasilje te su, i dalje unoseći im se u lica i prijeteći, homofobni divljaci udarili šakom u lice trojicu gej mladića. Napadnuti su se obratili odgovornoj osobi u klubu, ali nije bilo nikakve reakcije.

Nasilje i uvrede nisu niti u jednom trenutku poljuljale osjećaj ponosa i dostojanstva pripadnika LGBTIQ zajednice koji nisu dopustili da im skupina divljaka i nasilnika pokvari večer te su u klubu ostali do zatvaranja.

Iz Zagreb Pridea podsjećaju da su razni oblici nasilja, uznemiravanja i fizičkih napada nažalost prečesta pojava u Zagrebu i Hrvatskoj općenito. Broj zločina iz mržnje protiv LGBTIQ osoba u stalnom je porastu. Uznemiravanje, vrijeđanje i nasilje sve je učestalije, posebice u noćnim klubovima i drugim mjestima okupljanja LGBTIQ zajednice. Najčešće žrtve ovakvih oblika nasilja su mladi. Ali oni ne pristaju živjeti u ormaru i nakon dva desetljeća naše borbe za slobodu i dostojanstvo neće više nikada pognuti glavu i povući se pred nasilnicima i zlostavljačima.

Od vlasnika i poslovođa prostora za zabavu i druženje u Zagrebu, a i diljem Hrvatske, tražimo da počnu ozbiljno shvaćati potrebu da kafiće i klubove kojima upravljaju učine sigurnima za sve svoje posjetitelje i posjetiteljice. Ovakvo homofobno nasilje može se spriječiti jednostavnom i nedvosmislenom porukom da homofobima nije mjesto ni u Funku, ni u Mastersu, niti igdje drugdje u Hrvatskoj. Osudom nasilne homofobne manjine nećete izgubiti ništa, možete samo dobiti. Klubovi i drugi komercijalni prostori u Zagrebu moraju postati otvoreni za LGBTIQ zajednicu i u njima se mora prestati tolerirati homofobnu kulturu nasilja

Također pozivaju sve LGBTIQ osobe koje su doživjele ponižavanje, uznemiravanje, verbalne prijetnje i fizičko nasilje da se jave Zagreb Prideu koji već više od deset godina pružamo pravnu pomoć i savjetovanje, a po potrebi i zastupanje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više