Novosti

Politika

Zagreb: Napadnut učenik pravoslavne gimnazije

Učenik prvog razreda Pravoslavne opšte gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’ gađan je hranom u autobusu koji prometuje od škole prema gradu

E5gtjp7mpmu0iaev2z0j6b9qoyv

(foto Borna Filić/PIXSELL)

Prije desetak dana u Zagrebu je napadnut učenik prvog razreda Srpske pravoslavne opšte gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’. Učenici te srednje škole, koja se nalazi na zagrebačkom Svetom Duhu, godinama su na meti verbalnih i fizičkih napada od strane svojih vršnjaka, a kako je tokom današnje saborske rasprave objasnio Boris Milošević, zastupnik SDSS-a, posljednji napadnuti učenik gađan je hranom u autobusu koji prometuje od škole prema gradu.

- U Hrvatskoj se neprestano stvara i održava klima u kojoj je poželjno vrijeđati Srbe, prijetiti im, verbalno ili simbolički, jer se to predstavlja kao nekakav domoljubni čin, nešto što je poželjno, nešto što se ohrabruje - rekao je Milošević.

- Učenici te gimnazije stalne su žrtve incidenata, prijetnji, provokacija, seksizma prema učenicama, a bilo je i fizičkih napada i kamenovanja. Kao da nije dovoljno što trpe zbog svog socijalnog statusa, nego se i dodatno stigmatiziraju. Učenici i učenice te škole, pa i profesori, razvili su visok prag tolerancije pa takve slučajeve više ni ne prijavljuju - rekao je Milošević, ističući da učenici gimnazije dolaze uglavnom iz sredina koje su siromašne, ali da i pored svega svoje život žele nastaviti u Hrvatskoj.

Otkako se prije nekoliko godina pravoslavna gimnazija iz centra Zagreba preselila na Sveti Duh, otpočela je serija napada na učenike, pa je zgradu gimnazije jedno vrijeme čuvala policija. Najbrutalniji napada desio se 6. novembra 2015., u vrijeme kad su učenici dolazili na nastavu. Fizičkom napadu je prethodilo vrijeđanje na nacionalnoj osnovi u autobusu javnog prijevoza, a nastavljeno je gađanjem kamenjem na ulici i po ulasku u dvorište gimnazije. Kamenje je bacano na učenike i preko ograde škole, pa je razbijeno staklo na ulaznim vratima gimnazije i duhovnog centra u kome stanuje mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više