Novosti

Kultura

Свeти Сaвa у знaку Никoлe Teслe

Свeти Сaвa je нaш свeтиoник кojи oсвeтљaвa пут кojим нaс вoди кa вeчнoм живoту и кa дoбру, a уз њeгa и прoслaвљaмo joш jeднoг вeликaнa нaшeг рoдa – Никoлу Teслу кao joш jeдaн свeтиoник, кaзao je дирeктoр зaгрeбaчкe гимнaзиje прoтojeрej стaврoфoр Слoбoдaн Лaлић

Srpska pravoslavna opšta gimnazija "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu 27. januara proslavila je svoj dan i krsnu slavu – Svetog Savu ove godine u znaku 80. godišnjice smrti poznatog svjetskog naučnika Nikole Tesle.

- Savindan se obilježava isti dan svake godine, ali se proslava uvijek na neki način razlikuje. Drugi su sadržaji, druge forme, pa i druge, nove generacije. Sveti Sava je naš svetionik koji osvetljava put kojim nas vodi ka večnom životu i ka dobru, a uz njega i proslavljamo još jednog velikana našeg roda – Nikolu Teslu kao još jedan svetionik koji osvetljava naš put koji vodi ka dobru jer je on, slično Svetom Savi volio svakog čovjeka i usmjerio nas na istu stazu - naglasio je direktor škole, protojerej stavrofor Slobodan Lalić.

– Svetog Savu možemo proslavljati na više načina, kao episkopa, sveštenika, diplomatu, prosvetitelja, zaštnika lekara i bolnica: u svemu je Sveti Sava prednjačio, organizujući sve šta je dobro. Slavimo ga kao svetitelja jer je pokušavao da omladini prenese ili priredi mogućnost da izučavaju osnovne nauke i dobivaju osnovna znanja, u stvari da prenese vrlinu jer ni jedno znanje nema svrhe ako ne vodi ka dobru. Ovde izučavate razne nauke, jezike, veštine i neke umetnosti, a svrha i cilj svega je da se naučite vrednostima života, da ih naučite prenositi drugima i biti im primer, rekao je vladika marčanski Sava.

- U modernom vremenu zasjao je jedan takav blistavi um sa željom da osvetli svet i svojim izumima pomogne čovečanstvu; Nikola Tesla kome smo posvetili ovogodišnji Savindan i celu nastavnu godinu kroz multimedijalni i međupredmetni projekt - istaknula je moderatorica akademije, učenica Anđelija Ostojić pred ispunjenom dvoranom u gimnaziji.

Za vrijeme tih govora, učenik četvrtog razreda Siniša Matijević s povezom preko očiju nacrtao je Nikolu Teslu i crtež poklonio ambasadorki Srbije Jeleni Milić.

Zbor pod vodstvom profesorice Jasmine Veldić otpjevao je Svetosavskih himnu i pjesmu „Tamo daleko“ uz pratnju Ljubov Brendeleve na harmonici, a u programu su učestvovali i Vukan Rašeta i Milica Keča uz film Nevene Jelače o učeničkoj ekspediciji u Beograd u okviru projekta o Tesli.

Prije i nakon programa učenici više školskih sekcija su izradili brojne suvenire i ponudili ih posjetiocima među kojima su bili i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, zastupnik SDSS-a Boris Milošević, Mirko Marković iz Prosvjete, Nandor Čapo i Milan Vukelić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Natalija Koprenica iz Agencija za odgoj i obrazovanja, Nikola Lunić predsjednik "Privrednika" i drugi gosti.

Prije akademije u kapeli Sv. Save vladika marčanski Sava služio je liturgiju uz sasluženje zagrebačkog sveštenstva.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više