Novosti

Društvo

Kвиз зa гимнaзиjaлцe

Нa другoм пуб-квизу у прoстoриjaмa Приврeдникa у Зaгрeбу, СДФ нaстaвљa успjeшну прaксу oкупљaњa млaдих. Teглу с кисeлим крaстaвцимa и нaпoлитaнкe дoбилa je зaдњa eкипa, a бoцу шaмпaњцa и винa "прoфeсoрскa" eкипa

Održavanjem drugog pub-kviza upriličenog 9. marta u prostorijama Privrednika u Zagrebu, Srpski demokratski forum nastavlja uspješnu praksu okupljanja mladih, prije svega učenika Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković", njihovih profesora, ali i svih zainteresiranih za učešće. Kako je došlo do ideje o kvizu, objašnjava nam aktivist Milorad Kondić, odličan student historije i geografije.

- Na mjesečnoj bazi razgovaramo kako unaprijediti program i poboljšati ga različitim aktivnostima, a kako je težište aktivnosti SDF-a na mladima i ženama, pala mi je na pamet ideja da pokrenemo kviz koje će privući mlade aktivnostima koje su meni bile zanimljive kad sam bio njihovog uzrasta i išao na kvizove koji po kafićima u Zagrebu. S jedne strane nastojimo da im pružimo prostor da se druže i tako približe onom što SDF radi, a s druge da zavole kvizove - kaže Kondić.

Inicijativa je objavljena u novembru prošle godine, kad je odigran prvi pub kviz koji je izazvao veliki interes, pa je nastao problem s manjkom prostora za sve koji su htjeli učestvovati. Takmičilo se sedam ekipa učenika, a uz njih tamo su bili njihovi profesori uključivši direktora Slobodana Lalića, članovi SDF-a i srpskih organizacija. Kako svaka ekipa ima po četiri člana, u prvom kvizu učestvovao je značajan broj učenika Gimnazije. Prošli tjedan se takmičilo šest ekipa.

Pitanja su bila vrlo originalna i raznolika. U veseloj atmosferi održana su tri ciklusa pitanja s pauzama tokom kojih su ispravljani odgovori. Nagrade za učenike bile su u skladu s budžetom SDF-a: bon od 30 eura za Sinestar, bon od 30 eura za knjige Znanja i četiri ulaznice za Muzej mamurluka. Teglu s kiselim krastavcima i napolitanke koje su prošli put dopale predzadnju ekipu, ovaj put je dobila zadnja ekipa i odmah ih je degustirala. Nagradu u vidu boce šampanjca i vina dobila je "profesorska" ekipa, s obzirom da su članovi punoljetni, dok je ekipa SDF-ovaca ostala kratkih rukava.

- Pitanja su rezultat naše rasprave, sjeli smo i dogovarali ih, rekao nam je Dorijan iz organizatorske ekipe dok je Milorad naglasio da je dio pitanja bio prilagođen učenicima.

- U svakom slučaju, pobjednici, ali i ostali pokazali su dobro znanje i pripremljenost, rekao je i dodao da u narednim kvizovima koji bi se mogli održavati bar jednom mjesečno, očekuje učenike drugih škola, članstvo folklorne i drugih sekcija Prosvjete te drugih srpskih organizacija u Zagrebu. Odlično se zabavila članica pobjedničke ekipe, učenica trećeg razreda Nevena Jelača.

- Za kviz sam čula preko profesora kojima je to javio Milorad Kondić. Svima nam je bilo super, pitanja su bila zanimljiva, a naučili smo i nešto novo, rekla nam je Jelača. SDF-ovac Dubravko Lazić kaže da se u kviz uključio jer je htio provjeriti svoje znanje, a i takmičarskog je duha. Misli da je to dobra zabava i dobar potez SDF-a, a volio bi da se sastav sudionika proširi, da to budu učenici više škola i drugi ljudi voljni pokazati znanje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više