Novosti

Društvo

Kумoви дoнирaли вртићку дjeцу

СДФ je прoвeo aкциjу испуњaвaњa 865 жeљa вртићкe дjeцe у Двoру, Вргинмoсту, Сaбoрскoм, Плaшкoм, Вукoвaру, Нeгoслaвцимa, Бoбoти, Maркушици, Jaгoдњaку, Kнeжeвим Винoгрaдимa, Биjeлoм Брду, Дaљу и Бoрoву

Large sdf 1

Volonteri SDF-a s poklonima za djecu

Raspodjelom poklona po vrtićima širom Hrvatske ovih dana uspješno je završena druga po redu akcija Srpskog demokratskog foruma (SDF) "Kumovi želja", čiji je cilj bio omogućiti da što veći broj djece dobije poklone povodom pravoslavnog Uskrsa.

Akcija je provedena od 10. do 24. aprila, tako što su djeca u 17 dječjih vrtića na 19 lokacija svojim vaspitačicama izrazila želje što bi htjela dobiti, a ti su popisi s ukupno 865 želja proslijeđeni SDF-u. Popisi želja bili su objavljeni na Facebook stranici SDF-a za svaki vrtić pojedinačno, a objavljene su i adrese na koje se mogu dostaviti pokloni. Svi zainteresirani da budu kumovi mogli su poklon za određeno dijete u određenom vrtiću rezervirati telefonskim pozivom SDF-u, kaže nam Vasilije Vranić, voditelj programskih aktivnosti SDF-a.

O velikom interesu svjedoči činjenica da je samo u prvoj sedmici rezervirana polovina od ukupnog broja želja koje su bile različite: djeca su tražila autiće, traktore, lutke, lopte, dresove s određenim nazivima, što je bilo malo teže za nabavu, a tražene su i Lego kocke i druge kreativne igračke i setovi.

Narednih dana kumovi su nabavili tražene igračke i dostavili ih na 11 lokacija po Hrvatskoj gdje su pokloni sortirani i pripremljeni za prijevoz. U akciji je učestvovao velik broj volontera, uključujući i druge srpske organizacije, među ostalima i SNV i ZVO, a iskazala su se i manjinska vijeća na terenu, ističe Vranić, dodajući da je ove godine bilo 865 želja nasuprot 715 prošle godine, kad su prvi puta krenuli s akcijom.

Tokom 9. i 10. maja pokloni su odvezeni u Dvor, Vrginmost, Saborsko, Plaški, Vukovar, Negoslavce, Bobotu, Markušicu, Jagodnjak, Kneževe Vinograde, Bijelo Brdo, Dalj i Borovo, a onda predani odgajateljicama vrtića koje su ih proslijedile djeci.

Akciji se odazvao velik broj ustanova, fizičkih i pravnih osoba koji su donirale sredstva. Jedno poduzeće iz Zagreba doniralo je 5.000 eura i za nadoknadu troškova, s obzirom da SDF to sam ne bi mogao. Osim iz Hrvatske, pokloni su stizali i iz susjednih zemalja, pa je iz Republike Srpske stiglo 130 poklona. Uspjeh ovih akcija poticaj je da se naredne godine akcija organizira i treći put, jar kako ističu u SDF-u, akcija usrećuje sve, ne samo djecu koja dobiju poklone, nego i kumove i kuma želja.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više