Novosti

Politika

Pupovac: Srbe u gradovima je strah

‘Srbe u povratničkim sredinama muči siromaštvo a Srbe u gradovima strah‘, napisao je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a na svom Facebook profilu

K5t2kwxax8glg8b86whrouy527j

Milorad Pupovac (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac jučer je u postu na svom Facebook profilu napisao: ‘Dugo već razmišljam o strahovima Srba u Hrvatskoj i neprestanom obnavljanju tih strahova od strane onih koji imaju političku i duhovnu moć u Hrvatskoj. Pored strahova, kao što su oni vezani uz zaposlenje, dugove, zdravlje i budućnost djece a koje dijele s većinom hrvatskih građana, Srbi, mnogi od njih, žive u strahu zbog toga što su Srbi. Boje se reći da su Srbi. Boje se pokazati da imaju veze sa Srbima i njihovim institucijama. Boje se prenositi svoju pripadnost srpskom narodu na nove generacije. Dakle, mnogi od Srba ne žive s osjećajem slobode već s osjećajem straha. Srbe u povratničkim sredinama muči siromaštvo a Srbe u gradovima strah.

Navest ću primjer o kojem sam nedavno slušao. U jednom gradu, a nije jedini s takvom pričom, vjernici nerijetko mole svojeg pravoslavnog svećenika da im u kuću ne dolazi u mantiji već da do njih dođe u civilnom odijelu a da mantiju obuče kad uđe u njihovu kuću ili stan. U istom gradu čujemo da učenica koja dolazi u pravoslavnu crkvu na vjeronauk zbog u najmanju ruku nastavničinog netaktičnog komuniciranja u razredu otkriva njezin vjerski identitet i podvrgava je veoma neugodnim reakcijama ostalih učenika. A bez adekvatne nastavničine reakcije.

Dakle, strahovi se podržavaju i potiču. A malo koga je zbog toga briga. Nas jeste i treba biti briga. A učinit ćemo da postane i briga onih koji taj strah kod Srba proizvode i kod onih koji ne znaju da njihovi susjedi žive s tom vrstom straha.’.

Pupovac nije napisao na koji grad misli, no to možemo pretpostaviti. Prošlog četvrtka posjetio je Sisak s mitropolitom Porfirijem nakon što se u tom gradu dogodio incident. Nepoznati počinitelj provalio je u sisačku pravoslavnu crkvu Sv. Petke, kancelariju parohije i stan sveštenika Veselina Ristića te otuđio dio crkvenog inventara, manju svotu novca i parohove lične stvari, a pritom razbacao i oštetio ostalu imovinu sisačke parohije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više