Novosti

Kratko & jasno

Corrina Vella: Javna istraga je važna

Korak je nužan da bi se obnovila vladavina prava na Malti, spriječile prijetnje novinarima i aktivistima te potaknule slične promjene u Europi i šire gdje ih se zbog njihovog rada ubija, kaže sestra ubijene novinarke iz Zaklade Daphne Caruana Galizia

Large internacionala ma%c5%a0a

(foto Francesca Bellizzi/IFJ)

Neovisna javna istraga o ubojstvu vaše sestre, novinarke Daphne Caruane Galizije koja je 2017. ubijena u eksploziji automobila, utvrdila je da je vlada bivšeg malteškog premijera Josepha Muscata stvarala atmosferu nekažnjivosti u kojoj su djelovali ubojice te da je država odgovorna za njenu smrt. Kako to komentirate?

Stav naše obitelji objavljen je na web stranici Zaklade Daphne Caruana Galizia. Nadamo se da će Malta izvući pouke iz Daphneinog ubojstva te provesti učinkovite i trajne promjene kako bi spriječila buduće smrti i osigurala da novinari mogu raditi. Daphne i naša zemlja ne zaslužuju ništa manje od toga.

Do sada je osuđena jedna osoba, koja je priznala izvršenje ubojstva, i to na 15 godina zatvora. Ostali – među kojima i poduzetnik Yorgen Fenech kojeg se smatra mastermindom cijele operacije i koji je održavao bliske veze s članovima vlade i policijskim dužnosnicima – još čekaju na suđenje. Kada će započeti suđenja i što od njih očekujete?

Sedam osoba je do sada ili priznalo ili je optuženo za sudjelovanje u Daphninom ubojstvu. Dvoje koji su priznali da su sudjelovali u planiranju ubojstva sada su svjedoci države. Prije samog suda vode se tri različita kaznena slučaja. Jedan se tiče čovjeka optuženog za ubojstvo i to je u fazi prikupljanja dokaza. U drugom slučaju dvojica muškaraca optuženi su za nabavljanje oružja za izvršenje ubojstva. I ovaj slučaj je u fazi prikupljanja dokaza. Treći slučaj tiče se dviju osoba koje su optužene da su izvršile ubojstvo. U ovom slučaju je završila faza prikupljanja dokaza te bi im za nekoliko mjeseci trebalo početi suđenje. Treći sudionik u ovom slučaju priznao je krivnju i dobio je umanjenu kaznu u zamjenu za svjedočenje.

Hoće li preporuke kreirane u okviru javne istrage pomoći stvaranju sigurnog okruženja za novinare na Malti?

Javna istraga je od velike važnosti. Ovo je prvi put ikad u svijetu da je država provela javnu istragu o ubojstvu novinarke. Naša obitelj pozvala je na osnivanje neovisnog i učinkovitog povjerenstva koje bi nadziralo provedbu opsežnih preporuka odbora. Ovaj korak je nužan da bi se obnovila vladavina prava na Malti, spriječile stalne prijetnje novinarima i aktivistima te potaknule slične promjene u Europi i šire gdje se novinarima i dalje prijeti, a zbog njihovog ih se rada ubija.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više