Novosti

Kratko & jasno

Hrvoje Zovko: Neće nas ušutkati

Tumačenje domoljublja po DP-u je samo izgovor za obračun sa svima koji im nisu po volji. HND je apsolutno uz Novosti i ako se bilo što dogodi našim kolegicama i kolegama, za to smatramo odgovornima vodstvo DP-a, kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Large intrigator  mini

(foto Igor Kralj/PIXSELL)

Kakav je odnos nove vladajuće koalicije prema medijima u Hrvatskoj? I općenito prema novinarima?

Odnos nove vladajuće koalicije prema medijima je takav da našim kolegicama i kolegama svakodnevno crtaju mete na čelu. Ali, nažalost to sve skupa nije ništa novo. Osam godina vlasti HDZ-a, neovisno o tome tko su mu bili koalicijski partneri, svelo se na pokušaje potpunog zarobljavanja medija i ušutkavanje onih "neposlušnih" koji za vladajuće predstavljaju "osovinu zla", što je zastrašujuća činjenica. Što se tiče nedavnog nastupa novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, on se uklopio u onaj najviših političkih predstavnika, a taj je grub i otresit.

Domovinski pokret prijeti gašenjem Novosti i planira suzbiti "nedomoljubno" ponašanje u drugim medijima?

Predstavnici DP-a uz podršku svojih medija otvoreno šire mržnju prema Novostima proglašavajući ih državnim neprijateljima, a najviše ih boli to što ih naši kolege iz Novosti iz broja u broj razotkrivaju. Tumačenje domoljublja po DP-u je samo izgovor za obračun sa svima koji im nisu po volji. HND je apsolutno uz Novosti i ako se bilo što dogodi našim kolegicama i kolegama, za to smatramo odgovornima vodstvo DP-a. Ne znam otkuda pravo onima koji šuruju, primjerice, s talijanskim, mađarskim desničarima ili onim iz Srbije da bilo koga prozivaju. Kako to da im ne smetaju oni koji bi komadali hrvatski teritorij ili koji Hrvatsku smatraju genocidnom tvorevinom?

Njima smetaju Novosti, jer valjda po DP-u naše kolegice i kolege iz Novosti trebaju biti u getu i ne smiju se baviti "našim hrvatskim pitanjima". Pogledajte ponašanje gospodina Bartulice, na primjer. Umjesto da odgovori na konkretna pitanja, on redom optužuje naše kolegice i kolege, od Ilka Ćimića, Maje Sever, Andreja Dimitrijevića, pa sve do Novosti za kampanju protiv njega i za medijsko zlostavljanje njegove obitelji, što je notorna neistina. On i njemu slični svojim izjavama potpiruju mržnju prema našim kolegicama i kolegama i za HND je to nedopustivo i za svaku osudu.

Sve je više ugrožavanja sigurnosti novinara, redakcije tjednika Novosti i Nacionala primaju prijetnje. Što nadležni čine?

Prijetnje Nacionalu kao i one Novostima su zastrašujuće i sve je to prijavljeno policiji. HND je javno upozoravao na prijetnje kao dio projekta SafeJournalists. Od 2016. godine, otkada smo dio regionalne platforme koja se bavi sigurnošću novinara, HND ima evidentirana 123 slučaja prijetnji i napada. Stvari s prijetnjama eskalirale su nakon opasnih izjava iz redova DP-a.

Kada govorimo o napadima i prijetnjama, iz iskustva mogu reći da policija odradi svoj dio posla, ali da onda cijela priča zapne u bespućima pravosuđa. Nedavno je premijer osudio prijetnje Nacionalu, ali na te prijetnje, kao i one prema Novostima, iz resornog Ministarstva kulture i medija stiže – muk. Ta tišina šalje vrlo glasnu poruku kolegicama i kolegama koji u svakojakim uvjetima i unatoč složenoj društvenoj atmosferi uporno nastoje obavljati svoj posao – informirati građane svoje zemlje.

Kako dalje?

Borba i samo borba. Crni dani nam se spremaju, ali neće nas nitko ušutkati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više