Novosti

Društvo

Bombastične prijetnje

Prvi dani maja bili su ove godine obilježeni i prijetnjama upućenima antifašistima. Glavni tajnik SABA-e Miroslav Kirinčić primio je prijeteće pismo iz kojeg se, između sočnih psovki, moglo iščitati kako pošiljalac namjerava spaliti njihovo sjedište i fond od 20.000 knjiga

Large intrigator  nenad

Antifašistička biblioteka

Prvi dani maja bili su ove godine obilježeni i prijetnjama koje su bile direktno ili indirektno upućene antifašistima. Glavni tajnik SABA-e Miroslav Kirinčić primio je prijeteće pismo iz kojeg se, između sočnih psovki, moglo iščitati kako pošiljalac namjerava spaliti njihovo sjedište i fond od 20.000 knjiga. "Gorjet ćete na lomači od tih knjiga", poručio im je anonimni autor.

- To neugodno pismo osobno na shvaćam kao prijetnju, ali je pisano prostačkim jezikom. Odnosilo se ne samo na mene nego na sve u SABA-i i referira se na sve naše aktivnosti o kojima se pisalo na našem portalu, portalu Novosti i o čemu je izvještavala HINA - rekao nam je Kirinčić koji je odmah po prijemu pisma pozvao policiju, a ona je obavila uviđaj.

Podsjetio je da se u navedenim medijima pisalo o spomenutom knjižnom fondu i namjeri SABA RH da formira biblioteku. No to je za sada nemoguće jer je zgrada u državnom vlasništvu, a državni organi nisu zainteresirani za njenu obnovu nakon potresa. S događajem je upoznat i predsjednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić.

To nije bilo sve. Na godišnjicu Titove smrti, 4. maja, zaprijećeno je rušenjem Titove rodne kuće u Kumrovcu. Po pisanju portala Ni Zagorje malo nepoznati muškarac je nazvao Operativno-komunikacijski centar i poručio: "Titova kuća u Kumrovcu bit će srušena!" i nakon izrečene najave spustio slušalicu. Iako su policajci bili uvjereni da je u pitanju lažna uzbuna, za svaki slučaj pregledali su kuću. I dalje nadziru područje i tragaju za osobom koja je prijetila, pogotovo što su 4. maja brojne delegacije odale počast Titu.

Policija ističe da su slične dojave već uobičajene u danima godišnjica Titovog rođenja i smrti, a odnosile su se na navodna postavljanja bombi kod spomenika koji je miniran krajem decembra 2004., da bi potom bio obnovljen i vraćen na staro mjesto.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više