Novosti

Društvo

Bitka je dobijena, ali ne i rat

Ne mislim da je odlukom Etičke komisije Filozofskog fakulteta išta završeno i da će me se okanuti. Pronalaziće razne načine da pokušaju da me oteraju sa posla, što je njihov minimalni cilj. Srednji cilj je da me proteraju iz Srbije, a maksimalni sa planete, kaže profesor Dinko Gruhonjić

Large gruhonjic

Dinko Gruhonjić (foto Wikipedia/Media centar Srbije)

Tri tačke koje smo stavili nakon teksta o pretnjama (https://www.portalnovosti.com/sakic-pretnje-i-grafiti) upućivanim predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Ani Lalić, kao i Dinku Gruhonjiću, direktoru NDNV-a i profesoru na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u nastavku priče dobijaju nove tri tačke, jer je 2. aprila zasedala Etička komisija fakulteta, a po zahtevu predstavnika Studentskog parlamenta FF-a da se sankcioniše vanredni profesor dr. Dinko Gruhonjić zbog, između ostalog, izjava kojima "duboko diskriminiše studente na nacionalnoj i verskoj osnovi" i "širi mržnju".

Etička komisija je odlučila da traži dopunu i ispravke od podnosioca, jer je prijava neuredna i formalno manjkava. Prijava je bila neozbiljna, tako da je  montirani video podnešen Komisiji, a ne onaj originalan. Neozbiljne su bile i prozivke iz Skupštine Srbije i sa naslovnica tabloida, ali pretnje koje su stizale Gruhonjiću, Ani Lalić i studentima koji su ga podržali, bile su ozbiljne.

Nakon neozbiljnih prozivki, usledila je i ozbiljna blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ne toliko zbog brojčanosti i organizacije, već više zbog činjenice da je zgažena autonomija Univerziteta, kao i da reakcije policije nije bilo. Ozbiljno se mora shvatiti i "student" u majici sa likom Legije, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića, koji proziva Dinka Gruhonjića za govor mržnje.

Sve to je opasnost i ukazuje na to da ovo nije samo jedna bitka u kojoj je Gruhonjić za sad pobedio, već rat, što nam i sam Gruhonjić kaže:

- Ne mislim da je odlukom Etičke komisije išta završeno i da će me se okanuti. Pronalaziće razne načine da pokušaju da me oteraju sa fakulteta, što je njihov minimalni cilj. Srednji cilj je da me proteraju iz Srbije, a maksimalni da me proteraju sa planete - kaže nam Gruhonjić, te navodi da je jedan od članova Senata novosadskog Univerziteta, nekim članovima Senata rekao da će Dinko visiti, ma što Filozofski fakultet uradi u smislu zaštite sopstvenog integriteta i integriteta svog profesora.

Senat inače čine 23 člana, rektor, četiri prorektora, dekani fakuteta, direktori instituta i student prorektor. Zbog izostanka podrške Filozofskom fakultetu od strane Rektorata Univerziteta, tokom blokade Fakulteta, prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Sabina Halupka Rešetar podnela je ostavku

"Nakon što je moja matična ustanova, Filozofski fakultet, danima bila pod blokadom Studentskog parlamenta, a bez podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, ja više nisam u mogućnosti da i dalje obavljam funkciju prorektorke za međunarodnu saradnju Univerziteta", navodi se u ostavki Sabine Halupke Rešetar, redovne profesorke na Filozofskom fakultetu.

Štoviše, podrška rektora, ujedno i predsedavajućeg Senatom, Dejana Madića data je "studentima" koji su blokirali Fakultet. Pred „studentima“ i novinarima je rekao da on nema ovlašćenje da odlučuje o Filozofskom fakultetu, već da se time mora baviti dekanica koja za tu priliku nije pozvana da kaže svoj stav.

Madić je istakao da je Studentski parlament nezavisno telo i "da studenti imaju pravo na okupljanje“, kao i da sve najbolje želi profesoru Dinku Gruhonjiću i da je protiv pretnji, ali da "osuđuje njegov govor mržnje".

Dekanica Ivana Živančević Sekeruš je gostujući na N1 kazala da se protivi otpuštanju profesora Gruhonjića. Naglasila je da ona "nije stala iza jednog profesora već iza svih kolega". "Niko ultimatumom nije zapošljavao ljude, niti ultimatumom može da ih otpušta", zaključila je ona.

Sam Gruhonjić smatra da je istup rektora Dejana Madića za antologiju akademskog beščašća, kao i da činjenica da je on kao argumente za otkaz navodio Gruhonjićeve novinarske kolumne zaslužuje prijavu Etičkoj komisiji.

Ono što je samom Gruhonjiću ipak važnije su protesti podrške ispred ulaza u Filozofski fakultet, u trenucima dok je trajala blokada. Na jednom od skupova dekanica Filozofskog je rekla: "'Studenti' i 'studenti' koji su nam dostavili ultimatum, koji se predstavljaju kao ljudi spremi za dijalog – evo kako izgleda taj dijalog. Oni dobro znaju da smo mi po zakonu učinili sve i da naša etička komisija ima datum koji je tražen da se obavi po proceduri, u okvirima akademskog ponašanja. Međutim, ovo je ultimatum. Kako da razgovarate sa nekim ko je postavio ultimatum", upitala je Živančević Sekeruš.

Podrška Gruhonjiću i autonomiji Univerziteta stizala je sa brojnih strana. Od Beograda pa i van Srbije.

"Zabrinuti smo zbog uzurpacije prostora fakulteta i mešanja trećih lica u rad uprave fakulteta, što predstavlja ne samo ozbiljno narušavanje principa autonomije i integriteta akademske zajednice, već i protivzakonito postupanje za koje država Srbija propisuje konkretne i ozbiljne sankcije i koje, ako ostane neadresirano, uvodi celokupno društvo u stanje uznemirenosti i pravne nesigurnosti", navodi se u saopštenju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Podrška je stigla i sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, a sa tim podrškama rat se lakše dobija, zaključuje Gruhonjić.

- Ovo odavno nije slučaj "Dinko Gruhnjić" nego "Filozofski fakultet" - napominje on uz opasku da su ga prvo podržale kolege sa odseka za Medijske studije, pa kolege sa ostalih odseka...

Ukazuje i na to da je podršku dobio od profesora sa fakulteta čiji su dekani zastupnici SNS-a, a ne interesa sopstvenih fakulteta.

- Ovo će se nastaviti jer se mi nećemo smiriti u odbrani autonomije Fakulteta i Univerziteta - opominje Gruhonjić, a u moru poruka podrške ističe onu njegovih studenata što ocenjuje kao "ubedljivo najveće priznanje" za posao koji radi.

- Kad sam bio na granici psihološkog sloma usledila je podrška mojih studenata i oni su me podigli. Stali su imenom i prezimenom iza svog profesora, posle čega su dobili gomilu uvreda i pretnji da će sa njima napuniti urgentni centar u Novom Sadu - ponosno će Gruhonjić.

Inače, zbog pretnji Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću na graničnom prelazu Batrovci prilikom ulaska u zemlju identifikovan je i uhapšen S.I. za kojim je bila raspisana potraga zbog pretnji novinarki Ani Lalić Hegediš, saopštio je član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić.

Pronađeni su i dokazi da je pretio Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću, a iako je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal predložilo pritvor, sud je predlog odbio i odredio meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

U međuvremenu, Gruhonjić se vraća na posao, kao i ostali profesori Filozofskog jer je blokada prekinuta onog dana kad se javnosti obratio rektor Dejan Madić.

- Vraćam se, sad je ispitni rok u toku i to je to. Ja nemam nikakvog razloga da se ponašam drugačije, nego kao do sad, sem da još više cenim sve one koji su me podržali, a naročito svoje studente, kaže Gruhonjić.

Ono na šta ukazuje je da, "uprkos ratnoj propagandi koju vodi Aleksandar Vučić već 12 godina, nije uspeo da zastraši sve ljude".

- Ovaj moj slučaj pokazuje da nam je na vrh glave ovakve vrste ponižavanja. Ne možete sve ljude, svo vreme ponižavati - zaključuje na kraju Gruhonjić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više