Novosti

Kronika

Brže od Knina do mora

U općini Ervenik svečano otvorena nova cesta koja nije samo zamjena dotrajalog ‘bijelog puta’ već najkraća cesta od Knina preko Obrovca do Zadra, odnosno izlaska na more i autoput A1

Q5cv0qrkpfklh6bl0pslem3uc6u

Rezanje bijele trake – brže do mora

U općini Ervenik svečano je otvoren asfaltni put u dužini od dvanaest i po kilometara. Projekt izgradnje realizovan je sredstvima EU fondova, a vrijednost investicije iznosi više od 4,5 miliona kuna. Nova prometnica za mještane nije samo zamjena dotrajalog ‘bijelog puta’, već najkraća cesta od Knina preko Obrovca do Zadra, odnosno izlaska na more i autoput A1.

- Za ovih par dana, od kada je završena dionica, saobraćaj je gušći deset puta više u odnosu na protekli period. U posljednjih pet godina sve moguće smo učinili da se ovaj projekat realizira s državnog nivoa, jer je struka odredila da put takve razine da zaslužuje da postane državni, obzirom da veže grad Zadar i luku Gaženicu a unutrašnjosti, i najbliži je put do granice s Bosnom i Hercegovinom - rekao je načelnik općine Ervenik Predrag Burza.

- Prošle godine završili smo 11 kilometara sekundarne vodovodne mreže, što je samo dvadesetak procenata svih naših potreba, asfaltirali smo niz nerazvrstanih cesta kako bi ljudima omogućili normalan život. Zajedno sa investitorom pokrenuli smo projekat vjetroelektrana, od čega bi Općina mogla pristojno živjeti, a da ne ovisimo od drugih. Opstojnost malih lokalnih samouprava može se opravdati ako se svakoj od njih da mogućnost da koristi vlastite resurse. Naša Općina je u kompletno zaštićenom području i možemo se baviti obnovljivim izvorima energije, ugostiteljstvom i turizmom, ekološkim stočarstvom i poljoprivredom a nama je to više nego dovoljno za napredak - zaključuje Burza. S njegovim riječima složio se i župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk.

- Iz Zagreba se često ne vidi Ervenik, ne zato što ga ja ne vidim jer ja znam potrebe ljudi ovdje. Kada dođete u neko ministarstvo, agenciju koja ima rješenje ili novac za projekte, često će vas pitati da li se to isplati. Ako nećemo ulagati u infrastrukturu; prometnu, socijalnu, poslovnu, tko će ovdje ostati živjeti i tko će se vratiti - rekao je saborski zastupnik iz redova SDSS-a Boris Milošević. Iako je cesta financirana sredstvima iz programa ruralnog razvoja, zasluge pripadaju i Ministarstvu poljoprivrede u čijoj se ingerenciji projekat nalazio dok je koordinacija pripala Ministarstvu regionalnog razvoja.

- Proces infrastrukturnog povezivanja ovakvih krajeva je od iznimne važnosti jer je to preduvjet za bilo kakav održivi razvoj - zaključila je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EUSpomenka Đurić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više