Novosti

Politika

Batine i kaiševi - nastavak

Nakon novog izvještaja nevladinih organizacija o brojnim slučajevima premlaćivanja prilikom deportacija izbjeglica na granici, Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je pokretanje istrage o tome jesu li hrvatski policajci u više slučajeva nečovječno postupali prema njima

4ru3ejwkykjo9vk633q86z3p13o

'Tukli su nas palicama'

Nakon novog izvještaja nevladinih organizacija o brojnim slučajevima premlaćivanja prilikom deportacija izbjeglica na granici, Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je pokretanje istrage o tome jesu li hrvatski policajci u više slučajeva nečovječno postupali prema njima.

Udruge ‘Are you Syrious’ i inicijativa ‘Dobrodošli’ u iscrpnim su izvješćima navele niz svjedočenja policijske brutalnosti, dok su Liječnici bez granica u Srbiji potvrdili da su od 19. svibnja liječili 30 migranata koji su dobili ozlijede na granici s Hrvatskom. Nakon što su udruge početkom minulog tjedna opet upozorile na više slučajeva policijskog nasilja, Ravnateljstvo je najavilo provjeru koliko u tim tvrdnjama ima istine, naglasivši kako nije izdan nikakav naputak da se prema migrantima smije nezakonito primijeniti bilo kakav oblik prisile.

‘Novosti’ su, podsjetimo, prije više od dva tjedna razgovarale s više izbjeglica smještenih u Šidu u Srbiji, koje su posvjedočile da su u potrazi za azilom u Hrvatskoj naišle na policijske batine i protjerivanje u Srbiju.

- Ovaj put su nas odveli kombijem do granice, gdje nas deportuju. Prije nego što smo izašli, desetak policajaca koji su bili u pratnji, poredali su se i rekli nam da izađemo iz kombija jedan po jedan. Dok smo izlazili tukli su nas palicama. Ja sam dobro prošao jer nemam ozbiljne povrede - ispričao je reporterki ‘Novosti’ jedan izbjeglica, dok je drugi ustvrdio da ih tuku palicama, šakama i kaiševima, razbijajući im usput i telefone.

Iz policije su nam tada odgovorili da njihovi djelatnici imaju jasne naputke o poštivanju prava i dostojanstva izbjeglica, dodajući pritom da je ‘poznato kako migrant daju kontradiktorne i često neistinite podatke kako bi uspjeli u pokušaju ilegalnih prelazaka’, uz zahtjev za detaljima ovih događaja i identitetima izbjeglica. Sada su pak iz MUP-a dodali kako je teško moguće da imigranti slučajeve navodnog premlaćivanja i oduzimanja imovine ne bi prijavljivali srpskoj policiji, a nisu to učinili, već samo udrugama. Kaznena prijava, nevezana uz istragu o najnovijim optužbama za masovna premlaćivanja koju su udruge uputile početkom veljače, i dalje se provjerava.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više