Novosti

Društvo

Baškarenje na Uskoku

Uskok je zainteresiran za detalje primopredaja kojima su se vlasnik PPD-a Pavao Vujnovac i njegovi poslovni partneri domogli zemljišta na području Baške Vode

Large intrigator  hrvoje

Baška Voda (foto Matko Begović/PIXSELL)

Uskok je počeo provoditi izvide dva tjedna nakon objave našeg teksta "Baškarenje PPD-ovaca" u kojem smo se bavili činjenicom da su se vlasnik Prvog plinarskog društva (PPD) Pavao Vujnovac i njegovi poslovni partneri domogli 60.000 četvornih metara u donedavnom javnom vlasništvu na području Općine Baška Voda. Neslužbeno smo došli do saznanja da je Uskok zainteresiran za više afera koje su na području te općine nastale za vrijeme dugogodišnje vladavine aktualnog načelnika iz redova HDZ-a Joška Roščića.

No neposredan povod za ispitivanje protagonista ove priče, kao i jedan od važnih krakova interesa istražitelja, jest upravo tema spomenutog napisa u Novostima i naknadnog priloga u RTL-ovoj emisiji "Potraga" o istoj temi. U njenom središtu nalazi se neobično jeftina prodaja bivšeg vojnog odmorišta na atraktivnoj lokaciji tvrtkama u vlasništvu Vujnovca i njegovih partnera: bivšeg pripadnika SOA-e Josipa Jurčevića, najmoćnijeg čovjeka hrvatskog rukometa Zorana Gopca, poduzetnika u upravnom odboru sljednika Agrokora Damira Spudića, poduzetnika Ante Bračića, te Romea Krešića, koji je na drugim lokacijama kumski i nekretninski povezan s aktivnim i visokopozicioniranim pripadnikom SOA-e Davorom Franićem. Uskok se o temi zasad službeno nije oglasio, što je i očekivano: ne komentiraju tekuće istrage pa ni naš upit koji smo im uputili sredinom svibnja, sa zamolbom da kažu poduzimaju li kakve radnje vezane uz navedene informacije.

Novosti su, podsjetimo, u to vrijeme objavile da je zemljište na Baškom polju, koje na tom području ima tržišnu cijenu navodno i do tisuću eura, otišlo u ruke rečenih pojedinaca po cijeni od 145 eura na nekim dijelovima, odnosno 16 eura po kvadratu na drugim parcelama. Najprije je za vrijeme ministra državne imovine Gorana Marića ovaj kompleks prodan Jadran hotelima. Vlasnici Jadran hotela, mirovinski fondovi, nedugo potom prodali su zemljište po niskoj cijeni tvrtkama Adria Podbiokovlje, Adria Baško Polje i Adria Umag koja je bila jamac, a čiji su vlasnici Vujnovac i spomenuta ekipa. Prije toga lokalna je vlast negrađevinsko područje pretvorila u građevinsko pa je ondje omogućena gradnja turističkog sadržaja. Ugovori koje smo imali priliku vidjeti pokazuju da su iste firme i poduzetnici dobili pravo prvokupa dodatnih 200.000 kvadrata na istoj lokaciji. Zanimljivo je da ista vlast u Baškoj Vodi nije željela napraviti prenamjenu iz negrađevnog u građevno zemljište na zahtjev Republike Hrvatske prije nego što je to zemljište prodala privatnicima.

Uskok je sada zainteresiran za detalje ovih primopredaja, u želji da utvrdi je li u njima bilo nezakonitih radnji na štetu Republike Hrvatske, i to navodno počevši od trenutka kad su država i Marićevo ministarstvo prodali državnu zemlju, pa sve do rečenih prenamjena i transakcija s jednih tvrtki na druge. Transakcije su na koncu dovele do toga da se na ovo područje upišu i ljudi koji su se obogatili zahvaljujući poslovanju s ruskom državnom kompanijom Gazprom. "Radi se o prljavom ruskom kapitalu", izjavio je prošlog mjeseca bivši general Ljubo Ćesić Rojs, koji je otkrio da je prije nekoliko godina Uskoku dostavio procjenu vrijednosti tog bivšeg vojnog kompleksa, koja po njemu značajno nadilazi prodajnu cijenu ovog zemljišta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više