Novosti

Kratko & jasno

Andrea Beer: Ukrajinci žele oružje

Predsjednik Zelenski svakog dana ističe – ako želimo napredak u vojnom pogledu, trebamo novo oružje i opremu. Mnogo toga ovisi o tome koliko brzo to oružje može stići, kaže dopisnica ARD-a iz Ukrajine

Large internacionala  mini

(foto Privatna arhiva)

Kako komentirate preporuku Europske komisije da Ukrajina dobije status kandidata za pristupanje Europskoj uniji?

To je vrlo pozitivan znak, politički i društveno važan. Uvelike se radi o simbolici, ali ne samo o tome. Ukrajina će moći dobiti financijska sredstva, prijeko potrebna za obnovu zemlje, reintegraciju okupiranih teritorija, zdravstvo, poljoprivredu... Također, jasno je da Ukrajina neće postati članica NATO-a, ali možda će u budućnosti postojati i europska vojska. Istovremeno će se raditi o kompliciranom i dugotrajnom procesu, jer će i dalje trajati sukob, Krim i Donbas će biti okupirani. Ukrajinski političari su toga svjesni. Osim toga, EU bi morao učiti iz prijašnjih grešaka, što se tiče pristupanja članica koje imaju problema s korupcijom i drugim pitanjima. Svejedno, vrlo je važno da 27 zemalja-članica poruči da želi Ukrajinu.

Kakva atmosfera vlada u zemlji, sve je više vijesti o iscrpljenosti ukrajinske vojske?

Dojam je da su Ukrajinci zaista iscrpljeni. Građani Sjeverodonjecka i Lisičanska mjesecima sjede u podrumima, a rizik od raketnih napada postoji u čitavoj zemlji. Istovremeno, svi od predsjednika Volodimira Zelenskog do običnih građana Odese, Lavova, Harkova ili malih gradova poručuju isto – "treba nam više oružja, artiljerije, sustava protuzračne obrane, municije". Takvo je opće raspoloženje. Vlada mišljenje da će, ako oružje ne dođe, umrijeti još mnogo više ljudi. Nedavni posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza izazvao je veliko razočarenje zato što nije bio pretjerano konkretan. Podaci pokazuju da je Poljska dostavila gotovo sve obećano oružje, Sjedinjene Države približno polovicu, a Njemačka oko trećine.

Ukrajinski pregovarač David Arakhamija najavio je mogućnost pregovora s Rusijom u kolovozu, nakon što Ukrajina poduzme protunapade i dospije u bolju vojnu poziciju?

Vrlo je teško predvidjeti što će se dogoditi. Što se vojne situacije tiče, još uvijek se raspravlja o mogućnosti da se u rat umiješa i Bjelorusija, naročito ako se Putin odluči riješiti Lukašenka te na vlast dođu snage koje će biti voljne pridružiti se napadu. Predsjednik Zelenski svakog dana ističe – ako želimo napredak u vojnom pogledu, trebamo novo oružje i opremu. Mnogo toga ovisi o tome koliko brzo to oružje može stići.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više