Novosti

Društvo

Životne partnere u Zakon o udomiteljstvu

Prijedlog novog Zakona o udomiteljstvu trenutno se nalazi na e-savjetovanju, a Dugine obitelji pozivaju građane da se uključe u taj proces. Jednostavno, kao i u svim ostalim zakonima, ako se spominju bračni drugovi, očekujemo da se spominju i životni partneri, poručuje Daniel Martinović iz udruge Dugine obitelji

Large gay happy family

(foto Wikimedia Commons)

Unatoč presudama Upravnog suda i Ustavnog suda, kojima je potvrđeno da životni partneri mogu postati udomitelji, Vlada Republike Hrvatske i dalje životne partnere ne želi eksplicitno uvrstiti u Zakon o udomiteljstvu, iako to čini u drugim zakonima i propisima.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović na proljeće je najavio izmjene Zakona o udomiteljstvu kako bi, prema njegovim riječima, pojednostavio proces udomljavanja i osnažio mogućnost udomiteljstva.

Na pitanje što će biti sa statusom životnih partnera u izmjenama zakona, ministar je tada odgovorio da je to "pitanje o kojem će se provesti šira javna rasprava i u kojem će i svjetonazorski modeli i društvena klima određivati koji će biti smjer razvoja našeg društva", te da će "interes djeteta na prvom mjestu".

- Stvar je jednostavna. Ako životni partneri nisu navedeni u nekom zakonu, državni službenici vas mogu odbiti i reći da životni partneri ne mogu ostvariti neko pravo. To je apsolutno netočno, jer su po zakonu o životnom partnerstvu životni partneri izjednačeni s bračnim. Međutim, kako je zakon o životnom partnerstvu relativno nov, nisu svi službenici educirani. Onda uđete u situacije gdje morate kao građanin objašnjavati zakone, ili netko može umjesto pravne interpretacije koristiti osobne stavove koji su subjektivni, tipa pozivati se na referendum o definiciji braka koji nema veze s pravima životnih partnera - objašnjava nam Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji.

Martinović podsjeća i kako su sudske odluke potvrdile da životni partneri ne smiju biti diskriminirani i mora im se omogućiti jednako postupanje kao i bračnim drugovima po pitanju udomiteljstva ili posvajanja.

Unatoč svemu, HDZ-ova Vlada i dalje ne želi unaprijediti Zakon o udomiteljstvu kako bi on uistinu proširio broj potencijalnih udomitelja i omogućio veći broj osoba koje bi mogle pružiti siguran dom djeci koja svoje noći provode u domu. Štoviše, tijekom izrade izmjena Zakona o udomiteljstvu ovog proljeća, Ministarstvo se žalilo na presudu Upravnog suda kojom se životnim partnerima omogućuje da postaju posvajatelji.

- Životne partnere Vlada navodi u zakonima kada se radi o plaćanju poreza ili nekim drugim sferama života. Primjerice, početkom ovog mjeseca izmijenjen je Zakon o općem upravnom postupku i tamo se životni partneri izričito navode uz bračne drugove. Zbog čega je HDZ-ovoj Vladi toliki problem navesti životne partnere i u Zakonu o udomiteljstvu? Ako im je stvarno stalo do dobrobiti djece, proširili bi broj osoba koje mogu postati udomitelji. Jednostavno, kao i u svim ostalim zakonima, očekujemo da ukoliko se spominju bračni drugovi, da se spominju i životni partneri, sve dok Hrvatska ne izglasa bračnu jednakost - kaže nam Martinović.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu trenutno se nalazi na e-savjetovanju, koje je aktivno do 3. studenog. Udruga Dugine obitelji poziva sve građane i građanke da se priključe e-savjetovanju Zakona o udomiteljstvu tako da ostave komentar kako bi u Zakon trebalo eksplicitno navesti i životne partnere. Dovoljno je svega par minuta i tom malom akcijom pomoći ćete borbi za ravnopravnost duginih obitelji u našem društvu.

- Bitno je pokazati da u našoj zemlji ima osoba koje podržavaju ravnopravnost i koje ne žele da se ljudi diskriminiraju po osnovi seksualne orijentacije, partnerskih odnosa i sličnih osnova. Mi, dugine obitelji, smo osobe sa svojim obiteljima, djecom, roditeljima koji nas podržavaju, plaćamo poreze kao i svi drugi, i zaslužujemo jednako postupanje pred zakonom - zaključuje Martinović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više