Novosti

Kronika

Жирaфa у пиџaми

Сисaчки пjeсник и писaц ствaрa и у 83. гoдини – 44. књигa Ђурe Maричићa: Aкaдeмик Mилутин Ђуричкoвић oциjeниo je Maричићeвe пjeсмe кao врхунски дoмeт у пoeзиjи зa дjeцу

4lo56gxq1jt2hpm3kdte5kc1duu

Kalamburi, vedrina, humor – Maričićeva poezija

Sisački pjesnik i pisac Đuro Maričić i u 83. godini još uvijek piše pjesme za djecu. Nedavno mu je novu knjigu pjesama pod nazivom ‘Pidžama za žirafu’ objavila izdavačka kuća ‘Alma’ iz Beograda. Ova njegova 44. knjiga satkana je od 108 pjesama nastalih u periodu od 1972. godine, pa sve do današnjih dana.

- Nudim vam mnogo topline, ljubavi i života, nešto gorčine, brižnosti i tame, slapove svjetla, drhtaje svijeća, neobuzdanost smijeha, svježeg humora, praštavost dječje mašte, dovitljivosti, jednostavnosti misli izvučenih iz zapetljane prašume života - kaže autor u predgovoru svoje knjige. Navodi kako je tematika pjesama veoma široka, ‘jer sve što mu mašta dotakne postaje magična pjesma’. Centralna tema ovog djela su dijete i njegovo okruženje, porodica, priroda, biljni i životinjski svijet.

Recenzent knjige, pisac i pjesnik, akademik Milutin Đuričković, ocijenio je Maričićeve pjesme kao vrhunski domet u poeziji za djecu. Našao je dodirne točke između Đure, Jovana Jovanovića Zmaja, Grigora Viteza i narodnog stvaralaštva, te zaključio da su sva trojica originalni stvaraoci.

Đuričković je istakao: ‘Maričić je klasik savremene srpske književnosti za decu i mlade, pesnik oformljene poetike i stila koji ima i ume šta da kaže. Njegov stih je lakokril i lepršav, pun vedrine i optimizma, igre i nadahnuća… Bez obzira da li su pisane iz perspektive deteta ili perspektive odraslog, Maričićeve pesme poseduju skoro istovetnu dozu igravosti, kalambura i vedrog duha… Igra, ludizam, kalamburi, vedrina, humor - samo su neke od osnovnih stilsko-poetičnih karakteristika Maričićeve poetike’.

- Teško mi je reći što dalje imam u planu. Zastao sam na kratkom romanu pri kraju drugog poglavlja. Zbirku kratkih priča za djecu još moram doraditi. Najvjerojatnije ću prvo upotpuniti esej ‘Estetika u poeziji za djecu’ s primjerima najboljih pjesama vrhunskih pjesnika. No, sve ovisi od toga koliko ću imati snage za rad, jer zdravlje mi se pogoršalo - zaključuje Đuro Maričić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više