Novosti

Politika

Zbogom, Kantrido

Što je s dugo najavljivanim projektom gradnje novog nogometnog igrališta u Rijeci? I to ulaganje, zajedno s brojnim popratnim turističkim i trgovačkim objektima, najavili su prilikom kupnje kluba - u dogovoru s gradskom upravom - vlasnik NK-a Rijeke Gabriele Volpi i desna mu ruka Damir Mišković

Nsluas251681016g3qlwi0nck4o

Gabriele Volpi (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Protekli vikend s obilnim kišama diljem Hrvatske donio nam je u medijima i panoramu poplavljenog nogometnog igrališta Kantrida u Rijeci, uz opise potoka koji su s nje dva dana otjecali prema moru. A to navodi na pitanje što je s dugo najavljivanim projektom gradnje novog tamošnjeg stadiona. Vlasnik NK-a Rijeke Gabriele Volpi i desna mu ruka Damir Mišković, naime, prilikom kupnje kluba najavili su – u dogovoru s gradskom upravom – i to ulaganje, zajedno s brojnim popratnim turističkim i trgovačkim objektima. Ulagačima bi takav obrt donio sredstva za održavanje stadiona, kao i daljnji nenogometni profit te ulaznicu za još biznisa u sve im benevolentnijem fijumanskom ambijentu.

Sve je trebalo biti dovršeno ove jeseni, po cijeni od 15 milijuna eura, ali sagrađen je tek zamjenski stadiončić na Rujevici za – 20 milijuna. Pokazalo i da bi Kantrida odnijela kudikamo više novca od predviđene cifre, jer statika njezine obale ne podnosi lako megalomanske planove talijanskog tajkuna, kojeg inače zovu i kontroverznim, ne samo zbog bliskih veza s opakim režimima u Nigeriji posljednjih desetljeća. No loš glas bije ga samo u inozemstvu, od Italije do Amerike, a nipošto u njemu servilnim hrvatskim medijima. Konačno, ispostavilo se i da Volpi-Miškovićeva vizija računa s ovećim udjelom Grada Rijeke u predinvesticiji, pa je i na toj relaciji došlo do zastoja.

Istina, prije tri mjeseca je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio da će s novim Generalnim urbanističkim planom do kraja godine biti omogućena i ta gradnja. Ostaje da vidimo – vrlo uskoro dakle – hoće li ujedno biti zaglađene i nesuglasice oko eventualnih gradskih ustupaka investitoru. Titulu prvaka Hrvatske koja se sve uvjerljivije smiješi NK-u Rijeci, uz očito popuštanje gazde hrvatskog nogometa Zdravka Mamića prijateljima Gabrieleu i Damiru, dade se promatrati ponajprije u funkciji marketinga za takav širi poslovni ulog. U protivnom bi Kantrida mogla zadugo ostati devastirani plićak s kojeg bujice ispiru posljednje ostatke nekadašnjeg javnog sportskog travnjaka.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više