Novosti

Kronika

Vrline kandidatkinja za pravobraniteljicu

Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav dostavljena su imena dviju kandidatkinja za pučku pravobraniteljicu, Sandre Hančić i Tene Šimonović Einwalter

Large 5

(foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Zastupnica Dragana Jeckov govorila je o izboru nove pučke pravobraniteljice, nakon isteka mandata Lore Vidović. Jeckov je ocijenila da je Ured pučke pravobraniteljice nerijetko jedina državna institucija kojoj se građani obraćaju s punim povjerenjem i budu saslušani te koja nepristrano i kritički promatra svaki segment države i društva, vodeći računa da se nitko ne osjeća manje vrijednim.

Kako to nalažu odredbe pozitivnih propisa, Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav dostavljena su imena dviju kandidatkinja za pučku pravobraniteljicu, Sandre Hančić i Tene Šimonović Einwalter. Jeckov je navela da je Hančić nekadašnja sutkinja Općinskog, a potom i Županijskog suda u Bjelovaru, a posljednjih osam godina u Zagrebu radi kao odvjetnica specijalizirana za kazneno pravo. Rekla je da kandidatkinja iskazuje empatiju za ljudska prava u širokom spektru, pogotovo onih osoba lišenih slobode i onih sa duševnim smetnjama. Također, naglasila je da ima pozitivna iskustva sa dosadašnjom pučkom pravobraniteljicom i njezinim timom, u koji je kao najbliža saradnica spadala i druga kandidatkinja, zamjenica dosadašnje pučke pravobraniteljice Tena Šimunović Einwalter.

- Prije navedene dužnosti zamjenice, ona je bila savjetnica pučkog pravobranitelja za pravne poslove te koordinatorica za područje suzbijanja diskriminacije u Uredu pučkog pravobranitelja. Kao stručnjakinja za borbu protiv diskriminacije imenovana je za predstavnicu RH u Europskoj komisiji protiv rasizma i nesnošljivosti Vijeća Europe. Trenutno, u drugom dvogodišnjem mandatu, predsjeda izvršnim odborom Europske mreže tijela za suzbijanje diskriminacije i promicanje jednakosti nakon što je 2019. ponovno imenovana na tu dužnost - kazala je Jeckov.

Dodala je da je Šimonović Einwalter maksimalno posvećena rješavanju problema ostvarivanja prava na dvojezičnost, u sredinama gdje za to postoje ispunjeni zakonski uvjeti, kao i problemu nacionalne strukture školskih odbora te manjinskog obrazovanja.

- Nepristrani izvještaji koje je pučka pravobraniteljica podnosila Saboru jasno stavljaju do znanja da su pojedini dijelovi društva i dalje izloženi diskriminaciji. Tako će se i nova pučka pravobraniteljica morati žestoko uhvatiti u koštac s diskriminacijom kako bismo jednog dana mogli reći da smo ravnopravnije društvo - zaključila je Jeckov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više