Novosti

Politika

Vraćaj pare

Saborska rasprava o izmjeni Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ponovno je potaknula pitanje smanjenja iznosa za financiranje stranaka i nezavisnih zastupnika, odnosno da se ono veže uz prihodovne a ne rashodovne stavke u budžetu, kao što predlaže Most

Z0osce29w0k9y5nolzrzh81edm2

(foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Saborska rasprava o izmjeni Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ponovno je potaknula pitanje smanjenja iznosa za financiranje stranaka i nezavisnih zastupnika, odnosno da se ono veže uz prihodovne a ne rashodovne stavke u budžetu, kao što predlaže Most.

U raspravi je naglašeno da stranke trebaju dobivati novac iz proračuna, prije svega zbog suzbijanja eventualne korupcije ako bi financiranje išlo preko privatnih donatora. Most ističe da bi, da je takav zakon donesen početkom ove godine, stranke umjesto 57 dobile 51 milion kuna. S druge strane, ušteda bi se prelamala preko leđa malih stranaka ili nezavisnih zastupnika koji bi teže obavljali svoj posao, na što je upozorio zastupnik Veljko Kajtazi.

U raspravi je spomenuto i bezakonje u vezi odbjeglog zastupnika Mirka Raškovića u prošlom sazivu Sabora. Boris Milošević iz SDSS-a osvrnuo se na neregularan način raspoređivanja sredstava za redovito godišnje financiranje stranaka, koje se vezuje uz trenutak konstituiranja Sabora, iako se to ne podudara s trenutkom proglašenja izbornih rezultata.

- U tom međuperiodu se događa da neki zastupnici iz svoje stranke bježe ili prelaze u drugu stranku. Pljačka SDSS-a za mandat Mirka Raškovića ozakonjena je jer su sredstva pripala nazovi-nezavisnom zastupniku, a zakon kaže da pravo na redovno godišnje financiranje pripada političkim strankama i nezavisnim zastupnicima koji su izabrani s nezavisnih lista - rekao je Milošević.

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk ponudio je rješenje za sadašnje i buduće raškoviće. Po njemu, odluku da pare idu Raškoviću nije donio Sabor nego Odbor za Ustav jer im je trebao Raškovićev glas. Ali dotični Odbor nije donio odluku o raspoređivanju sredstava na osnovu prošlog saziva Sabora za treći kvartal, a bez glasa SDSS-a to neće moći donijeti jer sedma ruka koju ima vladajuća većina je ruka SDSS-a. Prema tome, ako je onaj sastav Odbora pogriješio, onda ovaj sastav odluku može popraviti, rekao je Bauk, koji smatra i da bi se pare koje je Rašković dobio nezakonito, bez obzira na to što je riječ o odluci Odbora, trebale dati onome tko na njih ima pravo, a to je SDSS.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više