Novosti

Kronika

Čuvari baštine

Održana 19. smotra folklora Ličko-senjske županije: Na smotri je učestvovao pododbor SKD-a Prosvjete iz Udbine, čija je članica postala druga pratilja u izboru za najljepšu nošnju

Yspzii114f2xbmqvcx1m42wqp59

Folkloraši preplavili ulice Otočca

Prošli vikend Otočac je još jednom, po 19. put, bio sjedište folklora u Lici. Smotra folklora Ličko-senjske županije počela je mimohodom ulicama toga grada, nakon čega je uslijedilo svečano otvorenje manifestacije, jednog od najvećih kulturnih događaja u Lici.

U ime organizatora prisutne je pozdravila ravnateljica Gackog pučkog otvorenog učilišta Nada Avsec, koja je iskazala zadovoljstvo odazivom dvadeset folklornih skupina. Kako je rekla, gotovo dva desetljeća duga folklorna tradicija osigurala je ovoj smotri status najveće i najznačajnije manifestacije takve vrste na području Ličko-senjske županije, a kontinuirano promicanje tradicijske kulture dinarske zone rezultiralo je brojnim stručnim seminarima i radionicama.

- Nematerijalna kulturna baština na prostoru Otočca i Ličko-senjske županije nije samo zabilježeni dokumenat prošlosti, već se prenosi s generacije na generaciju i danas aktivno prezentira u svom izvornom obliku. Nematerijalna kulturna baština živi kroz ljude, one koji je poznaju, razumiju, prezentiraju i predaju u naslijeđe mladim naraštajima. Upravo zato je potrebno posebno pomno provoditi aktivnosti njezine zaštite - kazala je Nada Avsec.

Između dvadeset kulturnih društava iz cijele Like, na smotri je po drugi učestvovao i pododbor SKD-a Prosvjete iz Udbine, čija je članica postala druga pratilja u izboru za najljepšu nošnju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više