Novosti

Društvo

U Staroj Pazovi išarali mural posvećen Tusti iz KUD Idijota

"Suze su mi krenule kada sam video šta su uradili. Zvao sam autora murala kako bi popravio ono što se popraviti može. Mada, iskreno mislim da mi Tustu ne zaslužujemo", rekao je inicijator crtanja murala Miodrag Rakić

Large tusta

Mural je vrlo brzo obnovljen (foto Twitter)

Mural u centru Stare Pazove, posvećen pokojnom pjevaču pulske punk grupe KUD Idijoti Branku Črncu Tusti, oskrnavljen je u noći s četvrtka na petak, ali je ubrzo obnovljen, donosi agencija Beta.

Mural je nastao 2019. godine, a uz Tustin lik i ime benda, ispisan je i datum 11. april 1991. kada je bend iz Pule održao prvi koncert u Staroj Pazovi, što je bio njihov posljednji nastup u Srbiji pred rat i raspad Jugoslavije, navodi IN Medija. Na muralu piše i "Tustin prolaz" i "Ja sjećam se", što je stih iz istoimene pjesme KUD Idijota, benda koji je uživao veliku popularnost u Srbiji.

Mural je oskrnavljen manje od 24 sata nakon što je u Staroj Pazovi uništen mural posvećen Ratku Mladiću, osuđenom u Hagu na doživotni zatvor za genocid i zločine protiv čovječnosti. IN medija navodi da su mural popravili mladići koji čuvaju mural Ratka Mladića u tom gradu, navodno revoltirani što su dovedeni u vezu sa vandalizmom. Oni su pored Tustinog murala napisali "Ko ga švrlja nije čovek, a kamoli Srbin".

To je potvrdio i stanovnik Stare Pazove Miodrag Rakić, fan KUD Idijota koji je pokrenuo inicijativu da jedan prolaz u tom mjestu dobije mural posvećen Tusti.

„Nekoliko momaka se danas okupilo oko murala Mladića, sa namerom da ga poprave i zaštite. Na moje pitanje zašto su uništili Tustin mural, dobijam odgovor da nije niko od njih, da čak vole KUD Idijote. Revoltirani neopravdanim današnjim napadima na njih, samoinicijativno su dobrim delom popravili Tustin mural“, kazao je Rakić.

On je ispričao i kako je mural nastao 2019. godine, rekavši da je na internetu vidio da dugogodišnji basista KUD Idijota Nenad Marjanović Fric ide po gradovima Srbije i promovira knjigu.

"Pomislio sam da bi bilo super da jedna promocija bude i u Staroj Pazovi. Kao velikom fanu KUD Idijota hteo sam da uradimo nešto kako bi samog Frica iznenadili. Okupio sam ljude preko društvenih mreža i skupili smo nekih 200-300 evra za mural posvećen Tusti. U Beogradu sam našao momka koji bi nam naslikao mural i tako je krenulo", kazao je Rakić.

Rekao je i da mu "nije jasno kome je mogao Tusta da smeta".

"Suze su mi krenule kada sam video šta su uradili. Zvao sam autora murala kako bi popravio ono što se popraviti može. Mada, iskreno mislim da mi Tustu ne zaslužujemo", naveo je Rakić danas pre nego što je mural obnovljen.

Komentarišući skrnavljenje murala, nekadašnji basista KUD Idijota Nenad Marjanović Fric rekao je za IN Medija da "Tusta to nije zaslužio".

"Tužno se osjećam, pogotovo što se radi o čovjeku koji nikada nikome nije napravio ništa loše. KUD Idijoti, s Tustom kao frontmenom, bili su antiratni bend, svaku su žrtvu suludog rata isplakali, sve su smatrali svojim narodom, zato je tako bolno vidjeti ovako nešto. ‘Ali nije to još gotovo, nije dovoljno sve propalo, gdje li sam to sada ja, koja li je godina’, pjevali smo to i ‘Glupost je neuništiva’. Nažalost, bili smo u pravu", rekao je Marjanović.

Upitan da li ga boli što se Tusta stavlja u isti koš s nacionalistima, Marjanović je kazao da je "neko promašio i obruč i tablu ako je Tustu i Mladića stavio u isti koš".

"Tusta nije ni sa kim ratovao, a suze koje se prolivene zbog njega nisu nikome napravile nikakvu štetu. Ja stvarno nemam pojma tko je to napravio, ali znam da Tusta to nije zaslužio", naveo je Marjanović.

Branko Črnac Tusta, poznat kao glasni antifašista i zagovornik mira, umro je u oktobru 2012. u 57. godini nakon borbe s rakom pluća.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više