Novosti

Društvo

HŽ od Gromova traži da uklone mural posvećen Hrastovu

Iz HŽ infrastrukture poslali su dopis udruzi Specijalne jedinice policije Grom da u roku od 10 dana ukloni mural na karlovačkom Rakovcu posvećen ratnom zločincu Mihajlu Hrastovu, jer su ga nacrtali bez dopuštenja i oštetili javno vlasništvo

Large hrastov

Mihajlo Hrastov na svečanom otvorenju murala u rujnu prošle godine (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Udruga Specijalne jedinice policije Grom primila je dopis od HŽ infrastrukture u kojem je zatraženo da u roku od deset dana uklone mural pripadniku svoje jedinice i osuđenom ratnom zločincu Mihajlu Hrastovu, donosi lokalni Kaportal. Mural su u suradnji s Gromovima nacrtali Bad Blue Boysi i time oštetili javno vlasništvo.

"Na zidu upornjaka željezničkog nadvožnjaka 'Rakovac' u Karlovcu izrađen je mural za čiju izradu nije izdana suglasnog HŽ Infrastrukture d.o.o., niti je zaprimljen zahtjev za izdavanje suglasnosti. Na muralu se nalaze amblemi s tekstom 'Specijalna policija MUP RH' i 'Specijalna jedinica policije GROM PU Karlovačka' te je za pretpostaviti da je mural izrađen od strane vaše Udruge ili u suradnji s Vašom udrugom. Kako je predmetni mural izrađen bez suglasnosti HŽ Infrastrukture d.o.o. isto predstavlja oštećenje javnog vlasništva te vas ovim putem molimo da predmetni mural uklonite u roku od 10 dana od primitka ovog dopisa", stoji u dopisu HŽ-a koji je jučer stigao na adresu karlovačke braniteljske udruge.

Dopis je potpisao predsjednik Uprave HŽ Infastrukture Ivan Kršić. Veterani iz Gromova već su najavili da ne misle micati mural iako će još o tome raspravljati na sastanku, a Kaportal je u HŽ Infrastrukturi zatražio pojašnjenje zašto im mural smeta i što će napraviti ako u roku od deset dana ne bude uklonjen.

Podsjetimo da je mural nacrtan u rujnu prošle godine kada je i odlukom karlovačkog Gradskog vijeća koranski most nazvan po Gromovima. Hrastov je osuđen jer je 21. rujna 1991. na koranskom mostu, čije je ime promijenjeno prije nekoliko mjeseci u Most specijalne jedinice Grom, ubio 13 razoružanih i zarobljenih rezervista JNA, dok je dvojicu ranio. Za ta djela odlukom Vrhovnog suda iz 2015. godine, u maratonskom procesu koji je trajao gotovo četvrt stoljeća, pravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora, da bi nakon odslužene dvije godine i 10 mjeseci bio pušten na uvjetni otpust. Pred Novu godinu nepoznate osobe zalile su ga crvenom bojom.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više