Novosti

Društvo

Antijunački mural

Dvanaest godina pokojni "ministar obrane Republike Peščenice" Zvonimir Levačić Ševa dobio je ovih dana mural u svojoj republici. Autor murala je Antonio Jurčević, koji je fanovima antizvijezda negdašnje antitelevizije Željka Malnara najavio i turističku turu

Large intrigator  ivana

Dvanaest godina pokojni "ministar obrane Republike Peščenice" Zvonimir Levačić Ševa dobio je ovih dana mural u svojoj republici. Autor murala je Antonio Jurčević, koji je fanovima antizvijezda negdašnje antitelevizije Željka Malnara najavio i turističku turu "Uz mirogojček – druženja uz murale posvećene Noćnoj mori i neopterećena ispijanja Badelova konjaka". Mural Ševu prikazuje u mornarskom odijelu, uz natpis "Že tem mmdaaa", referencu na njegovu zloglasnu izvedbu pjesme Sergea Gainsbourga "Je t'aime moi non plus" (u duetu s Ivicom Lakom Lakijem), te na ministrovu misaonu poštapalicu "mmdaaa".

Jurčević je nedavno u zagrebačkom naselju Voltino oslikao i mural posvećen Lakiju, još jednoj preminuloj legendi "Noćne more". Mural na kojem Laki slavno zapitkuje "Tko je taj?" stoji na zidu Sahare. Zgrada je to koju je tvornica Končar izgradila za potrebe svojih radnika 1950-ih, kao samački hotel. Laki je, kao radnik Končara, u Sahari živio od kraja 1980-ih. Devedesetih je, privatizacijom tvornice i njenog stambenog fonda, u Sahari ostalo desetak stanara, koje se stalno pokušavalo deložirati iz derutne zgrade. Njima pak odlazak iz Sahare nije bio izbor koji bi si mogli priuštiti. Pa su tako ostali, unatoč opetovanom uznemiravanju i lošim uvjetima života. Ostao je i Laki, koji je na četvrtom katu zgrade u 16 kvadrata živio do jesenas, kada je ondje i umro.

Taman negdje u vrijeme kada je na Sahari osvanula posveta Lakiju, iz Pule je stigla vijest o prodaji Uljanikovih samačkih hotela, koje je nakon više natječaja kupio Ilija Lovrić. Time je pod upitnik stavljena sudbina stotinjak nekadašnjih radnika, ali i drugih socijalno ugroženih stanara koji ondje žive godinama. Kruži priča da će samačke hotele srušiti, a stanari mogu računati samo na trenutnu ugovornu garanciju, koju imaju do travnja. Boris Cerovac, predstavnik stanara i predsjednik Jadranskog sindikata, kazao je da u slučaju rušenja ljudi jednostavno neće imati kamo otići. Sirotinju (i) radnike time bi se finalno dokrajčilo. Riječima ministra Ševe: Mi ne živimo od televizije, televizija živi od nas.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više