Novosti

Politika

U škarama politike

Uoči druge sjednice Anketnog odbora na kojoj je trebalo precizirati koje će "činjenice i okolnosti" vezane za masovna ubojstva u OŠ Vladislav Ribnikar i selima kraj Mladenovca njegovi članovi preispitati, obitelji ubijenih zatražile su da se rad odbora do daljnjega odgodi

Large daska

Marinika Tepić na sastanku Anketnog odbora (foto Amir Hamzagić/ATAImages/PIXSELL)

Dio opozicije koji već treći mjesec organizira vikend prosvjede "Srbija protiv nasilja" muku muči kako da održi njihovu energiju do jeseni kada se nada da će opet postati masovni i poslužiti joj kao uvertira u pobjedu na sljedećim izborima. Važnu ulogu u održavanju prosvjedničke vatre u vrijeme godišnjih odmora trebao je odigrati parlamentarni Anketni odbor koji je osnovan kako bi "utvrdio sve činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubojstava" u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i selima kraj Mladenovca.

Osnivanje Anketnog odbora bio je i jedan od zahtjeva prosvjeda. No i prije njegova osnivanja roditelji ubijene djece u beogradskoj školi javno su molili da se parlamentarno "anketiranje" odgodi dok se ne privede kraju pravosudni krivični postupak. Unatoč njihovoj molbi Anketni odbor je osnovan uvjerljivom dvotrećinskom većinom udruženih glasova zastupnika parlamentarne većina i opozicije. Za njegovu predsjednicu na konstituirajućoj sjednici izabrana je šefica najvećeg opozicijskog zastupničkog kluba (Đilasovog SSP-a) Marinika Tepić, unatoč protivljenju desnih opozicijskih stranaka u parlamentu.

Roditelji ubijenih učenika ovaj su put otišli korak dalje. Njihovi odvjetnici verbalnu su molbu pretočili u pismo u kojem su Narodnoj skupštini Srbije potanko objasnili zašto traže da se rad Anketnog odbora zaustavi do okončanja pravosudnog procesa. Pismo je u parlament stiglo uoči druge sjednice Anketnog odbora na kojoj je trebalo precizirati koje će sve "činjenice i okolnosti" njegovi članovi preispitati u zadanom roku od 30 dana i koga će sve u lancu državne i društvene odgovornosti pozvati da im položi račune o svojem radu kako bi se utvrdilo jesu li ili nisu sukrivci za masovne zločine. Opozicijski članovi Odbora pritom su uvjeravali javnost da će dokazati da je "sistem zakazao", odnosno da će utvrditi odgovornost nadležnih državnih institucija, pojedinih medija i političkih aktera za nesprječavanje zločina i kreiranje okolnosti u kojima je nasilje u Srbiji eksplodiralo.

Odmah nakon što su dobili pismo predsjednik Narodne skupštine Vladimir Orlić i zastupnički klubovi parlamentarne većine objavili su da će uvažiti molbu roditelja ubijenih učenika i do daljnjega odgoditi rad Anketnog odbora, odnosno da neće sudjelovati u njegovom radu. Razočarani oporbeni članovi Odbora došli su na zakazanu sjednicu, ali je nisu održali u okrnjenom sastavu, već su na konferenciji za novinare poručili da je predsjednik parlamenta "Orlić pravnim nasiljem u petak na osnovu obaveštenja neke grupe poslanika odlučio da blokira rad Odbora.

I tako su molbu roditelja iz OŠ Vladislav Ribnikar koji su tražili da se Anketni odbor ne bavi onim čime će se baviti sudski proces grubo zloupotrebili da bi suspendovali kompletan rad Odbora." Predsjednica Odbora Marinika Tepić dodala je da je već ranije "jasno rekla da sigurno nećemo ići protiv volje roditelja ubijene dece iako verujemo da je i njima nažalost stvorena konfuzija oko toga šta je nadležnost sudskih procesa i onoga čime se bavi Anketni odbor".

Sadržaj pisma koje su u ime roditelja dostavili njihovi odvjetnici, međutim, ne ukazuje da je ono plod konfuzije koju su vladajući navodno stvorili oko rada Anketnog odbora. Roditelji i njihovi odvjetnici ponajprije ukazuju da "s obzirom da Više javno tužilaštvo u Beogradu uz pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova povodom prikupljanja dokaza i podizanja optužnice protiv odgovornih lica u ovom trenutku aktivno sprovodi istragu, članovi porodica i njihovi advokati smatraju da je u ovom trenutku nepotrebno i štetno mešanje Anketnog odbora u istragu". Potom dodaju: "Zbog toga apeluju na Narodnu skupštinu i sve narodne poslanike da zastanu sa bilo kakvim postupanjem i radnjama Anketnog odbora dok se ne okonča krivični postupak pred tužilaštvom i sudom, posebno imajući u vidu veoma osetljivu fazu u kojoj se ovaj postupak nalazi i mogućnost da dokazi u eventualnom budućem sudskom postupku budu ugroženi."

Osim parlamentu, pismo je dostavljeno i Vladi Srbije te Vrhovnom javnom tužiteljstvu, Visokom savjetu tužiteljstva i Vrhovnom sudu Srbije s molbom da "preduzmu radnje kojim će zaštiti rad tužilaštava i sudova te očuvati samostalnost i nezavisnost postupaka od zadiranja i ugrožavanja istrage i svih okolnosti kojima može biti dovedeno u pitanje pravično i zakonito suđenje". Roditelji i njihovi odvjetnici uvjereni su "da bi moglo doći do situacije da se pred Anketnim odborom razmatraju dokumenti, izjave, isprave ili da se saslušavaju svedoci, pre nego što ova lica budu ispitana ili dokazi izvedeni pred sudom".

Petljanje u pravosudni postupak

Stoga "podsećaju i da podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku ima uporište u Ustavu Srbije sa izričitom potvrdom o nezavisnosti sudske vlasti te da je utvrđivanje istine i pravde povodom ovih masovnih ubistava upravo u nadležnosti tužilaštava i sudova kao grane prava, obuhvaćene sudskom vlašću". Inače, roditelji i njihovi odvjetnici podržavaju rad Anketnog odbora, ali tek nakon okončanja pravosudnog procesa.

Iako se pojedini detalji iz pravosudne istrage svako malo probijaju do medija i javnosti, malo tko izvan kruga onih koji su neposredno involvirani u pravosudni proces zna dokle su istražne radnje stigle, koga će sve zahvatiti i tko će se sve pred sudom morati pojaviti i u kojoj ulozi. Opozicijski članovi Anketnog odbora ipak tvrde da njegovim radom "neće ugroziti dva sudska procesa za masovna ubistva".

Marinika Tepić tvrdi da "pravni zastupnici roditelja svakako znaju da se okrivljenima, oštećenima i svedocima bavi isključio sud", ali odmah dodaje i da je "naš cilj da ispitamo sve ostalo čime se sudski procesi neće baviti, društvenom i političkom odgovornošću. To je, recimo, pitanje: zašto i čijom odlukom je zamenica tužioca Nataša Dubak ranije odustala od krivičnog gonjenja ubice iz Mladenovca još 2020. kada je napao službeno lice? Kako da bez odgovora na ovo pitanje ne zaključimo da je ubica mogao biti sprečen da izvrši masakr 4. maja u Malom Orašju i Duboni, da je tužilaštvo radilo svoj posao i kaznilo ga ranije, na vreme?! Ili ko je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu odobrio načelniku beogradske policije Veselinu Miliću da javno pokaže spisak sa planom ubistava u školi sa imenima dece-meta koja su pukom srećom preživela."

Tepić i drugi opozicijski članovi Odbora nisu otkrili koga bi sve pozvali da im položi račune, ali već iz onoga što su najavili jasno je da ne bi mogli izbjeći preklapanje s pravosudnim procesom. Predsjednica Odbora, primjerice, najavljivala je da je "cilj Odbora da utvrdi i to da li je naša policija spremna ne samo da hapsi ovakve ubice, nego i da ih spreči, ako znamo da su se obojica ubica predala sama. Naravno i pitanja iz oblasti prosvetnih ustanova, same škole, da li je tačno da se nije adekvatno reagovalo na vidljive znakove neuobičajenog ponašanja maloletnog ubice iz škole, o čemu je javnost takođe obaveštena. I da li je uopšte društvo spremno za početak nove školske godine za 40 dana, bez odgovora na ova i mnoga druga pitanja."

Već najava da bi Odbor utvrđivao odgovornost pojedinih tužitelja i sudaca ne samo da se petlja u pravosudni postupak o svibanjskim masovnim ubojstvima, nego i derogira ne tako davno usvojene zakonske odredbe prema kojima o izboru i sankcioniranju sudaca i tužitelja iasključivo odlučuju Visoki savjeti sudstva i tužiteljstva, a ne kao svih proteklih godina parlamentarni zastupnici. Iz svega zapravo proizlazi da bi oporbeni članovi Anketnog odbora i preko leđa onih čija se individualna odgovornost vjerojatno propituje u pravosudnom postupku koji traje svim silama nastojali dokazati i utvrditi kolektivnu i zapovjednu odgovornost vlasti Vučićevih naprednjaka i njihovih koalicijskih partnera za svibanjske masovne zločine.

Pritom se ne osvrću ni na riječi odvjetnika Bože Prelevića, koji zastupa dio obitelji žrtava, ali je i jedan od češćih govornika na prosvjedima "Srbija protiv nasilja". Prelević uporno ponavlja da se obitelji žrtava "plaše banalizacije u parlamentu u kojem sve služi za međusobne optužbe i nadgornjavanje". Tvrdi i da su svi odvjetnici koji zastupaju obitelji žrtava uvjereni da bi Anketni odbor "mogao značajno da ugrozi tužilačku istragu".

Zato zaključuje: "Ta tragedija je toliko velika da ne možete sve da pretvorite u stranačko dokazivanje. S druge strane, mislimo da je za rešenja koja bi trebalo ovde da budu predložena potreban ozbiljan multidisciplinarni tim koji bi obuhvatio i psihologe, pedagoge, razne stručnjake. Pravda se utvrđuje na sudu, a ne na sednicama skupštinskog Anketnog odbora." Na kraju dodaje: "Nemam ništa protiv da Anketni odbor zauzima stav, ali se bojim da će ga, šta god da bude, partijska većina preglasati i da ćemo imati cirkus u medijima."

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više