Novosti

Društvo

Suđenje pod svetlom tabloida

Suđenje za ubistvo devet učenika i čuvara u OŠ Vladislava Ribnikara zatvoreno je za javnost, ali tabloidi iznose detalje iz sudnice. Porodice žrtava smatraju da bi bilo dobro da je suđenje otvoreno, a na zidu pored škole na rođendan predsednika Vučića osvanula je čestitka na kojoj piše i "bojte se psi"

Large internacionala  ko%c5%beul

Rođendanska čestitka predsedniku Vučiću na zidu pored škole, uz prigodnu pretnju (foto Dejan Kožul)

Vest o produženju pritvora Vladimiru Kecmanoviću, ocu dečaka koji je 3. maja 2023. ubio devet učenika i čuvara u školi, uz još šest povređenih, popunila je pauzu u suđenju za ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar. Prema rešenju Višeg suda pritvor mu može trajati najduže 60 dana. Otac je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti. Sumnja se da je obučavao dete kako da rukuje oružjem, kao i da nije obezbedio uslove za čuvanje vatrenog oružja. Protiv majke maloletnog napadača optužnica je podignuta zbog krivičnog dela nedozvoljene proizvodnje, držanja i prometa oružjem. Optužnicom Višeg javnog tužilaštva predloženo je da sud oca maloletnika K. K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, a majku na kaznu zatvora od dve i po godine.

Osim roditelja optuženi su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba, u koji je prema navodima tužilaštva, V. K. odvodio maloletnog sina da vežba pucanje na pokretnim metama. Za vlasnika i instruktora Više javno tužilaštvo u Beogradu traži kazne zatvora u trajanju od po tri godine zbog davanja lažnih iskaza tokom istrage. Kao što su u Tužilaštvu najavili suđenje je zatvoreno za javnost, iako su i roditelji ubijene dece bili protiv toga. To, međutim, nije smetalo brojnim tabloidima da iznose detalje iz sudnice. Kako i zašto? Možemo samo pretpostaviti da informacije iz suda cure. Koliko su one tačne, ne znamo.

- Mi tu tabloidizaciju imamo od 3. maja - govori nam Žarko Cvejić, otac devojčice koja i dalje ide u OŠ Vladislav Ribnikar i dodaje da su mediji od prvog dana od ubice pravili zvezdu, pa su prenosili kako se ponaša u ustanovi u koju su ga zatvorili.

- A mnogo manje čujemo o deci koje više nema - zaključuje on.

I on smatra da bi bilo dobro da suđenje bude otvoreno za javnost.

- Voleo bih da čujem kako je bilo moguće da puca, da dođe u školu naoružan, ali nadam se da ćemo u presudi saznati odgovore na pitanja: ko, zašto i kako jer je to jedan od razloga zašto se i sudi - ističe Cvejić.

Na ročištu početkom marta optuženog Kecmanovića ispitivali su Sud i Tužilaštvo. Omogućeno je da u sudnici budu prisutni roditelji ubijene dece, koji tek treba da postavljaju pitanja optuženom. On, za sada, ne želi da odgovara na njihova pitanja, ali advokati oštećenih porodica ističu da ta odluka nije u skladu sa zakonom i da ne postoji mogućnost da se to desi.

Postoji, naime, mogućnost da se on brani ćutanjem, ali nema mogućnost da bira da li će mu neko postavljati pitanja. Kecmanović je, inače, negirao svoju krivicu za delo protiv opšte sigurnosti. Nakon odbrane prvooptuženog slede i iznošenje odbrane Miljane Kecmanović, a zatim i instruktora i vlasnika streljane.

Uporedo sa krivičnim postupkom vodi se i parnični koji je, za razliku od krivičnog, javan. Parnični postupak vodi se zato što su porodice nastradalih tužile porodicu Kecmanović zbog naknade nematerijalne štete zbog smrti bliskog lica.

Dok traju ti postupci ne jenjava ni priča o eventualnom memorijalnom centru na mestu škole. Ministarka obrazovanja, Slavica Đukić Dejanović, u intervjuu Insajderu rekla je da očekuje da ideja o memorijalnom centru bude formirana do kraja školske godine.

Objavljena je i informacija da porodica Kecmanović želi dati donaciju za taj memorijalni centar, u znak sećanja na ubijenu decu i radnika obezbeđenja, na što se oglasio Dragan Kobiljski, otac ubijene devojčice.

"Još uvek ne mogu da pojmim pokušaj relativizacije gnusnog zločina od strane Kecmanovića i njihove advokatice Ivelje iznošenjem tobožnje želje porodice Kecmanović da daju donaciju za memorijalni centar ubijene dece. To nam putem advokata poručuju ljudi koji se nisu ni pojavili na iznošenju naših najdubljih patnji, čime su još jednom potvrdili potpuno odsustvo saosećanja i društvene odgovornosti. Ostaje mi samo da ih umirim i da im kažem: 'Već smo se izjasnili da svu eventualnu odštetu opredeljujemo u humanitarne svrhe, tako da ne brinete oko donacije za društveno dobro. Kada je memorijalni centar u pitanju, učinili ste više nego dovoljno, jer bez vas memorijalni centar ne bi ni postojao. Za njega ste u potpunosti zaslužni, tako da i tu budite spokojni'", napisao je Kobiljski na jednoj od društvenih mreža.

Advokatica optuženih predložila je da se parnični postupak obustavi do okončanja krivičnog jer je ishod parničnog vezan za ishod krivičnog. Nastavak saslušanja, u oba postupka, očekuje se početkom aprila, a dok javnost iščekuje nove vesti, na zidu, baš ispod škole, za rođendan predsednika Vučića osvanuo je grafit ispisan ćiriličnim slovima koji posebnom bojom akcentuju slova A. i V.: "Srbija je večna dok su joj deca verna!!! Srećan rođendan!!!", uz dodatak: "Bojte se psi".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više