Novosti

Društvo

U lovu na frekvencije

Predsednica Regulatornog tela koje dodeljuje četiri nacionalne TV i radijske frekvencije, Olivera Zekić, nema problema s veličanjem ratnih zločinaca na TV Pink i Happy TV

Large internacionala  ko%c5%beul

Vreme je da završimo priču o prošlosti" – vlasnik Televizije Pink Željko Mitrović (foto Borna Filić/PIXSELL)

U avgustu mesecu vlasnicima nacionalnih televizijskih i radijskih frekvencija ističe licenca koju su dobili još daleke 2006. Nacionalni Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ima zadatak da za narednih osam godina dodeli četiri nove, a možda i stare frekvencije, jer u igri su Happy TV, Pink, Prva i B92 i 11 "novih" koje dobrim delom imaju svoj program preko "kabla" (Vesti, BK, Una, Nova S, N1, Prva, Kopernikus, TV2, TV K1, TV Tanjug i Kurir TV). Četiri dana trajalo je elaboriranje programskog koncepta, što su mogli ispratiti i predstavnici medija, koji ukazuju da bi medijska scena u Srbiji bila daleko kvalitetnija od trenutne kada bi se poštovalo napisano u elaboratima. To uključuje i medije u čijem vlasništvu su bile frekvencije poslednjih 16 godina, sa akcentom na TV Pink i Happy TV koje već godinama omalovažavaju ratne zločine, a ponekad ih i veličaju često ustupajući svoj studio samim osuđenim ratnim zločincima.

To, sudeći prema rečima predsednice Saveta REM-a, Olivere Zekić, nije nešto na što će se gledati prilikom dodele frekvencija. Za nju se prošlost ne računa, a sve televizije, kako je rekla "imaju iste startne pozicije". Iako će se mnogi pozivati na Zakon o elektronskim medijima koji jasno precizira da su mediji dužni da: obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje; ne pružaju programske sadržaje koji ističu i podržavaju narkomaniju, nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje, kao i sadržaje koji zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca i slušalaca, vlasnik TV Pink, Željko Mitrović, poentirao je na prezentaciji kako misli "da je vreme da završimo priču o prošlosti. Da nešto nije bilo kako treba vi imate moć da oduzmete frekvenciju, a niste, što znači da je sve bilo u redu".

Novinar Bojan Tončić ističe definiciju medija Marshalla McLuhana koji je rekao da su mediji "čovekovi produžeci" – i to kao definiciju koja je u Srbiji postala primenjiva samo ako ovdašnje medije shvatimo kao završetak ljudskosti.

- Mogli bismo da kažemo da su mediji u Srbiji, poslednjih 30 godina, a sada govorimo o skoro minulim vremenima – završetak ljudskosti. Ono što smo čuli na TV Happy o logorašu Fikretu Aliću (glavni urednik TV Happy Milomir Marić omalovažavao je patnje logoraša) bilo je u toj meri nepodnošljivo da nakon svega dolazimo do pitanja koje bi trebalo možda da bude postavljeno pre svega – da li je Srbija TV Happy? Da li je to TV kakvu većinska Srbija želi? Voleo bih da nije, ali sve ukazuje na to, pa čak i gledanost na koju se poziva glavni urednik, da je reč o nečemu što Srbija hoće da gleda - kaže Tončić.

Dodaje da takve televizije deluju kao "logičan nastavak propagande kakvu je utemeljio Milorad Vučelić".

- To je mirnodopska varijanta Rade Đokić koja kaže da su Bošnjaci bacali srpsku nejač lavovima u sarajevskom ZOO vrtu - ističe novinar.

Legitimitet takvim medijima daje prvi čovek države koji često gostuje na obje televizije. Novost je pojavljivanje TV2, mađarske televizije koja svoj program emituje, ali u Mađarskoj. Navodno je njihov elaborat ozbiljan, kao i sam nastup, a i ambicije. Na pitanje članova REM-a da li će emitovati program u Srbiji ako ne dobiju frekvenciju odgovorili su da neće. Za TV 2 kažu da je televizija bliska Viktoru Orbánu. Svoje poslovanje su u vreme vladavine Janeza Janše proširili i na Sloveniju, kao i na Makedoniju u vreme dok je predsednik vlade bio Nikola Gruevski, koji se sada baš krije u Mađarskoj od zatvorske kazne u matičnoj zemlji.

U međuvremenu se pojavila i informacija da, u zemljama EU-a zabranjena Russia Today otvara svoje predstavništvo u Srbiji. Zasad je sve na nivou špekulacija, ali u Srbiji nesmetano djeluju brojne ruske kompanije, kao i mediji poput Sputnika koji se odavno instalirao, istina samo kao radijski program. Ako RT i dođe u Srbiju zadovoljiće se kablom. Odluka o novim ili starim vlasnicima četiri nacionalne frekvencije treba da se donese do 4. avgusta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više