Novosti

Intervju

Tomislav Tomašević: Želim se kandidirati za gradonačelnika Zagreba

Prvu stvar koju bih napravio kao zagrebački gradonačelnik je rješavanje kaosa u Zagrebačkom holdingu i dokidanje monopola nekoliko privatnih tvrtki koje obavljaju posao gradskih poduzeća, kaže Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš!

Bxwb93iqa0vfd1v9lbiec1oahaq

Tomislav Tomašević (foto Patrik Macek/PIXSELL)

U srijedu nije bilo lako doći do Tomislava Tomaševića iz stranke Zagreb je naš! i predsjednika Klub zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u kojem su još Nova ljevica, Radnička fronta i Za grad. Izmjenjivao se gostujući po različitim televizijskim i radio stanicama dajući usput intervjue i izjave za tiskane i elektroničke medije. Tomašević je, bez sumnje, jedan od junaka jučerašnjeg dana kada je skupštinska opozicija uspjela spriječiti Milana Bandića da donese kontroverzni prijedlog Gradskog urbanističkog plana (GUP) kojim bi se, kako su tvrdili, pogodovalo određenim investitorima na štetu javnog interesa.

Neusvajanje GUP-a u javnosti je dočekano kao velika pobjeda nad Bandićevom samovoljom. Gotovo kao da je konačno skinut s vlasti?

Dočekano je tako jer se prvenstveno radilo o pobjedi građana. Da njih nije bilo ishod bi sasvim sigurno bio drugačiji. Dovoljno je reći da su poslali više od 30.000 primjedbi na GUP što je sedam puta više nego na njegovu prethodnu verziju. Na prosvjedu zbog GUP-a okupilo se 20.000 ljudi što je par puta više nego svojedobno u Varšavskoj ulici u Zagrebu. Svoj ključni doprinos su, naravno, dale i strukovne udruge koje su još prije godinu dana bile izrazito kritične prema izmjenama GUP-a, kao i vrlo dobra koordinirana suradnja oporbenih stranaka u Skupštini. Imajući u vidu kako Bandić rješava probleme i kako je prije godinu dana prilikom donošenja proračuna u zadnji čas kupio tri zastupnika oporbe, očekivalo se da će nešto slično napraviti i sada. I u tom smislu je bilo iznenađenje da ovaj put nije uspio, što je dodatni dokaz da je Bandićeva moć znatno oslabila.

Jesu li HDZ-ovi zastupnici odustali od glasanja za GUP zbog pritiska javnosti i unutarstranačkih izbora?

Naravno, krajem prošle godine nije bilo glasanja o GUP-u jer se Andrej Plenković bojao potencijalne štete koju bi mogla imati njihova kandidatkinja na predsjedničkim izborima, ali je kasnije Kolinda Grabar Kitarović sama sebi napravila problem svrstavajući se uz zagrebačkog gradonačelnika. Bandić je u prosincu uslišao Plenkovićevu želju i sam povukao glasanje o GUP-u pa je očekivao da će u veljači proći. Međutim, kad je Plenković vidio da je HDZ u Zagrebu na predsjedničkim izborima jako loše prošao unatoč tj. zahvaljujući Bandićevoj podršci i da je zbog GUP-a prosvjedovalo 20.000 ljudi, shvatio je da mu to više nije opcija, posebno zbog unutarstranačkih izbora. S druge strane, Bandić je znao da bi u slučaju odgode bio gotov jer bi ga Plenković mogao još lakše izigrati pa zapravo i nije imao izbora nego da ide do kraja prema HDZ-u. Uostalom, već je jednom odgodio u dogovoru s HDZ-om pa su ga ovi prevarili te uložili amandmane da bi odgodili glasanje o GUP-u.

Rekli ste da je jasno da Bandićeva moć slabi. Što ga čeka idućih mjeseci?

Treba vidjeti što će se dogoditi sa suradnjom HDZ-a i Bandića u Saboru i zagrebačkoj Skupštini. Vjerujem da postoji puno zajedničkih interesa da se nekako skrpaju međusobno i ostanu u koaliciji. Ako bude takav ishod, GUP bi se mogao vratiti na glasanje u Skupštinu najranije za tri mjeseca. Međutim, ukoliko bi HDZ promijenio stav koji sada ima nakon unutarstranačkih izbora i prihvatio GUP taman prije parlamentarnih izbora to bi im bio politički harakiri, posebno zato što nisu daleko ni lokalni izbori, jer bi sasvim sigurno došlo do još većih prosvjeda.

Ako ga Bandić pošalje ovakvog kakav je, očito bi to napravio iz inata?

Ne znam zašto bi mu HDZ radio uslugu i prihvatio GUP kad je očito da se radi o toksičnom dokumentu i da je pritisak javnosti velik. Ako ih Bandić može nekako ucijeniti, bilo mu je bolje da je to sada napravio. Ako ne može, sumnjam da će HDZ promijeniti stav ako ih Bandić prijeti 'praznom puškom'. Uostalom, i predvodnici druge struje u HDZ-u, Miro Kovač i Milijan Brkić, kazali su da treba glasati protiv GUP-a. Zanima me kako će pred parlamentarne izbore sami sebi skočiti u usta čak i ako ta struja pobjedi na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Ovdje treba puno više tzv. 'žetončića' od onih uobičajenih nekoliko koje se nekako i može nabaviti. Kako je to izgledalo iza kulisa?

Opozicija je bila iznimno disciplinirana. Ukupno je bilo pet pokušaja izglasavanja od ponedjeljka navečer do utorka popodne. Na svakom od njih oporba je imala 19 ruku – svi oni koji su od početka opozicija - plus trojica iz Bloka za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića za koje je bilo jasno da će biti protiv GUP-a jer ne mogu 'vidjet nacrtane' ni Bandića ni njegove rezervnu postavu Brunu Esih i Krešimira Kartela koji su podržali Bandićev proračun u prosincu. Bili smo spremni na opciju da HDZ izađe vani kada ne prođu njihovi amandmani pa da u Skupštini ostane 19 Bandićevih plus ovih dvoje rezervnih što bi bilo za jedan manje od 19 oporbenih i 3 zastupnika iz Bloka za Hrvatsku. Tako da HDZ ne bi izlaskom iz dvorane mogao pomoći Bandiću da GUP prođe običnom većinom. Na kraju se išlo u glasanje u kojem su svi prisutni zastupnici ostali u dvorani na način da su prvo srušeni HDZ-ovi amandmani na GUP glasovima Bandićevih i oporbe, a zatim je srušen GUP glasovima HDZ-a i oporbe. Pet oporbenih klubova je jako dobro surađivalo u proceduri, u inicijativi za referendum o GUP-u i pritisku na HDZ da dođe do ovakvog rezultata.

Trebali ste postati potpredsjednik Skupštine, ali vas većina nije željela potvrditi.

Uz GUP, to je jedina točka koja je pala na ovoj sjednici. Takav ishod je donekle neočekivan, jer se kažu kolege nikad ništa slično nije dogodilo. Običaj je da potpredsjednika bira sama oporba i da većina njihov stav ispoštuje tj. izglasa, ali Bandić je ovaj put odlučio da povuče ručnu kočnicu i HDZ-u nametnuo taj stav uz obrazloženje da to pravilo vrijedi samo kad je oporba 'konstruktivna' mada sam dobio podršku svih 20 zastupnika koji su od početka mandata u oporbi, a prema Poslovniku Skupštine je dovoljno skupiti 17 potpisa. Uzeo si je, dakle, za pravo da on odlučuje tko je podoban potpredsjednik iz kvote oporbe što je nevjerojatno i dokazuje da su potpuno izgubili kompas, a meni je kompliment kao oporbenom zastupniku.

Kroz društvene mreže polako se provlači i da ćete se kandidirati za gradonačelnika Zagreba na idućim izborima. Spremate li se za tu funkciju?

Nekoliko puta sam javno rekao da sam spreman ne samo za kandidaturu, nego i za poziciju gradonačelnika. Međutim, da bih postao i službeni kandidat trebam dobiti podršku svoje stranke Zagreb je naš! kao i koalicijskih partnera iz Lijevog bloka, a potencijalno i drugih stranaka. U svakom slučaju spremam sam za kandidaturu i imam takve ambicije.

Ako bi vas građani izabrali, koji bi bio vaš prvi potez?

Svakako rješavanje kaosa u Zagrebačkom holdingu, kao i pitanje otpada i prometa. Zagreb se treba riješiti monopola nekoliko privatnih tvrtki koje obavljaju posao koja bi po jeftinijoj cijeni mogla obavljati gradska poduzeća. Bit će puno posla i sasvim sigurno će doći do velikih problema kad se otkrije pravo stanje financija u gradskoj blagajni. Dugo će trajati čišćenje tog nereda, ali odnekud treba početi.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više