Novosti

Politika

Tisuće na ulicama Prištine

Na prosvjedu, kojeg su podržale i neke opozicijske stranke, ozlijeđeno je više desetaka policajaca i demonstranata, a osim zgrade vlade, oštećeni su i mnogi izlozi u Prištini zbog čega je uhićeno više desetaka ljudi

4y01iidtrhswgiwhdbfywpgljzd

Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u Prištini tražeći smjenu kosovskog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića i nacionalizaciju rudnika Trepče. Prosvjednici optužuju ministra Jablanovića za vrijeđanje Albanaca koji su spriječili skupinu Srba da posjeti manastir na zapadu Kosova na pravoslavni Božić. Tada je kamenovan autobus s nešto više od 40 raseljenih Srba iz Đakovice. Napadači su tvrdili kako među tim Srbima ima ‘ratnih zločinaca’, a ministar Jablanović je napadače nazvao ‘divljacima’, za što se kasnije javno ispričao.

Nakon subotnjeg prosvjeda, jučer je na ulicama Prištine nekoliko sati ponovno vladao potpuni kaos. Ubrzo nakon početka prosvjeda u organizaciji pokreta Samoopredjeljenje, upućen je ultimatum policiji da ukloni barikade koje su postavljene ispred zgrade Vlade Kosova i to u roku od 15 minuta. Nakon toga prosvjednici na policiju počinju bacati kamenje, a policija je odgovorila suzavcem i vodenim topom. Osim ostavke ministra Jablanovića, prosvjednici traže i ostavku bivšeg premijera i današnjeg ministra vanjskih poslova Hashima Thacija, koji je zajedno s premijerom Isom Mustafom jučer održao izvanrednu konferenciju za medije. Thaci je ove prosvjede nazvao ‘pokušajem nasilnog preuzimanja vlasti’, a s konferencije je poručeno kako se vlast dobiva glasovima, a ne nasiljem na ulici. Premijer Mustafa je rekao da razlozi za prosvjed nisu ni ministar Jablanović ni Trepča, te kako prosvjednici žele srušiti vladu.

Na rudnik Trepča prava polaže i Srbija, a kosovska vlada je prvo najavila da će preuzeti kontrolu nad rudnikom, pa je tu odluku uslijed pritisaka Srbije i razgovora sa zapadnim diplomatima povukla. Srbija najavljuje kako će u sljedećem krugu pregovora s Kosovom, koji bi se trebali održati 9. veljače u Bruxellesu, otvoriti pitanje vlasništva nad Trepčom.

‘Današnje prosvjede u Prištini smatram demokratskim pravom građana da izraze svoje zahtjeve. Ipak, oštro osuđujem vandalizam jedne male grupe demonstranata prema vladi Kosova i privatnim biznisima građana Kosova’, stoji u priopćenju kosovske predsjednice Atifete Jahjage koja sve strane poziva na ‘smirenost i političku zrelost’.

Na prosvjedu, kojeg su podržale i neke opozicijske stranke, ozlijeđeno je više desetaka policajaca i demonstranata, a osim zgrade vlade, oštećeni su i mnogi izlozi u Prištini zbog čega je uhićeno više desetaka ljudi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više