Novosti

Politika

Televizijska totalka

Na istoku Hrvatske korisnici ostali bez programa Radiotelevizije Srbije: Satelitski operater Total TV Hrvatska naprasno je iz ponude ukinuo kanale RTS 1 i RTS 2 uz obrazloženje da je RTS podigao cene za svoje kanale

Shn1kon2p40u62tptjaimbhker3

Plati pa ne gledaj – RTS (foto screenshot)

Satelitski operater Total TV Hrvatska naprasno je iz ponude ukinuo kanale Radiotelevizije Srbije, RTS 1 i RTS 2. Facebook-stranica Total TV-a se užarila od negativnih komentara korisnika koji se osećaju prevarenima. To je učinjeno uz obrazloženje da je RTS podigao cene za svoje kanale pa Totalna televizija d.o.o. nije u mogućnosti platiti gotovo deset puta veću naknadu te da se na tim kanalima zatamnjuje gotovo 50 odsto sadržaja na području RH.

No čak i da je tako, korisnici su kod sklapanja ugovora svesni da se određeni programski sadržaji, zbog zaštite autorskih prava, zatamnjuju u celom regionu. Mnogobrojni korisnici Total TV-a pripadnici su srpske zajednice, posebno u dve najistočnije županije. No slaba im je uteha da će, ako dođe do promene politike cena za Hrvatsku, Total TV razmotriti vraćanje RTS-a u ponudu. Slaba je uteha i da je Total TV Hrvatska uvrstio dva nova srpska kanala, Pink i Pink 3 info te da je RTS pokrenuo platformurtsplaneta.rs koja je dostupna svim korisnicima interneta, jer se postojećim tehnologijama starije generacije uglavnom ne koriste.

Ogorčeni korisnici se, zbog poprilično zbunjujućih opštih uslova Total TV-a, s pravom pitaju da li operater stvarno ima pravo da iz određenih paketa ubacuje i izbacuje TV programe po svojoj volji. Pravni stručnjaci kažu da korisnik ima pravo da raskine ugovor kada operater ne ispuni obavezu, ali je zakonom propisano da se to ne može učiniti zbog neispunjenja ‘neznatnog dela obaveze’. Šta se smatra neznatnim delom obaveze, određuje se od slučaja do slučaja. Tako za operatera ukidanje jednog TV kanala može biti ‘neznatna obaveza’, ali korisniku bi mogla biti najvažnija u tom paketu.

U opštim uslovima, na temu raskida pretplatničkog ugovora od strane pretplatnika u članku 25 piše da u slučaju kada Total TV nije u mogućnosti ispuniti ugovornu obvezu u skladu s opštim uslovima, pretplatnik ima pravo na raskid pretplatničkog ugovora bez podmirivanja preostalih ugovornih obveza, osim dospelog dugovanja za pružene usluge. Kontaktirali smo korisničku službu, ali zaposlenici odgovaraju napamet naučenim rečenicama poput: ‘Ako niste zadovoljni uslugom, obratite nam se mejlom, faksom itd.’

Korisnici koji su imali tu sreću da ugovorno nisu vezani već su digli sidro, što nam je potvrdilo nekoliko ovlaštenih instalatera Total TV-a Hrvatska.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više