Novosti

Kronika

Свeчaнa 125. oбљeтницa oд oснивaњa СПД-a "Приврeдник"

У Mузичкoj aкaдeмиjи у Зaгрeбу 13. дeцeмбрa, у утoрaк, с пoчeткoм у 19 сaти, oдржaт ћe сe свeчaнa aкaдeмиja пoвoдoм 125. oбљeтницe oд oснивaњa Српскoг приврeднoг друштвa Приврeдник

Large privrednikovi stipendisti

Ove godine "Privrednik" stipendira ukupno 126 učenika i studenata iz svih krajeva Hrvatske

Srpsko privredno društvo "Privrednik" ove godine obilježava 125 godina od svog osnivanja 1897. godine u Zagrebu. Kroz tri vijeka postojanja i djelovanja, ova dobrotvorna organizacija pomogla je u školovanju i obrazovanju na desetine hiljada siromašne djece i omladine.

Ovа značajnа obljetnicа, kojom se "Privrednik" svrstava u jednu od najstarijih dobrotvornih organizacija u Hrvatskoj, bit će obilježena svečanom akademijom koja će se održati u Zagrebu, u Muzičkoj akademiji, 13. decembra ove godine s početkom u 19 sati.

Na svečanoj akademiji će biti predstavljena ovogodišnja generacija "Privrednikovih" stipendista. U tekućoj 2022./23. školskoj/akademskoj godini Srpsko privredno društvo "Privrednik" stipendira ukupno 126 učenika i studenata iz svih krajeva Hrvatske.

U sklopu svečane akademije Njegovoj Svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju bit će uručeno najveće "Privrednikovo" priznanje – Velika diploma Vladimira Matijevića za izuzetno dobročinstvo i aktivizam u zajednici u duhu izvornog Privrednikovog načela: Rad – Štednja – Čestitost.

U kulturno-umjetničkom programu nastupit će Pjevačka družina Svetlane Spajić koju predvodi pjevačica srpske tradicionalne muzike i muzička pedagoginja Svetlana Spajić iz Beograda, koja je pored izvođenja tradicionalne muzike poznata i po suradnji sa svjetskim umjetnicima poput Marine Abramović i Roberta Vilsona. Ovaj dio programa će obuhvatiti pjesme s Korduna, Banije, Posavine, Zapadne Slavonije, Like i Dalmacije (kolanje, groktalice, staro dvoglasno pjevanje i dr.).

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više