Novosti

Politika

Studenti protiv mita

Preko 73 posto studenata ima nisko ili vrlo nisko povjerenje u institucije javnog sektora, a 40 posto ih se ne bi zaposlilo u tvrtki za koju pouzdano znaju da je korumpirana, rezultati su istraživanja Deloitte Hrvatska o percepciji i načinima suzbijanja korupcije

P6ts4ehgxkn3n01zqdeh5khm96y

(foto Dubravka Petrić/PIXSELL)

Preko 73 posto studenata ima nisko ili vrlo nisko povjerenje u institucije javnog sektora. Četrdeset posto ih se ne bi zaposlilo u tvrtki za koju pouzdano znaju da je korumpirana, rezultati su istraživanja kompanije Deloitte Hrvatska o percepciji korupcije i načinima njenog suzbijanja.

Anketirano je ukupno 339 studenata, a rezultati su objavljeni u okviru Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama koji se prvi put obilježava u Hrvatskoj. Ispitanici nisu blagonakloni prema Hrvatskoj – 43,4 posto ih misli da je razina korupcije ista kao prije tri godine, a čak 42,8 posto ih misli da je ona veća. Kao glavni uzrok mladi vide nedjelotvoran kazneni progon. Na pitanje da li bi ikad poduzeli korumpiranu radnju ako bi tako dobili željeno radno mjesto, skoro polovina kategorički tvrdi da ne bi, četvrtina kaže kako to ‘ovisi’, dok šest posto priznaje da bi bez razmišljanja platili ili se na neki drugi način izborili za posao. Ohrabruje što je 70 posto studenata izjavilo da bi prijavilo korumpirano ponašanje. Polovina studenata smatra kako bi za suzbijanje mita i korupcije najefikasnije bile novčane kazne i kazneni progon, a 37,8 posto njih odlučilo bi se na podizanje svijesti.

Doduše, sadašnji nivo svijesti je prilično nizak: prema anketi više od 70 posto ispitanih dopušta kolegama prepisivanje, dok je 45,7 posto studenata i samo prepisivalo ili iskoristilo tuđi seminarski rad. To upućuje na zaključak da je borba protiv prijevara i korupcije stvar svih te da kreće od pojedinca. Poprilično je ironično što se spomenuti tjedan održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja predstavlja vladajući establišment i stranku u kojoj ne prežu od raznih prečica, pa ni plagijata.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više