Novosti

Kronika

Struja se vraća

Nastavljaju se po planu radovi na re-elektrifikaciji domaćinstava koja su nakon rata devedesetih ostala bez struje, usprkos problemima kao što su minska polja ili nabujale rječice

Radovi na re-elektrifikaciji domaćinstava koja su nakon rata devedesetih ostala bez struje nastavljaju se po planu, usprkos problemima kao što su minska polja ili nabujale rječice. Jedno od najvećih gradilišta na području Elektrolike u Gospiću je pravac Divoselo – Vedro Polje. Zbog terena i raširenosti mreže, radovi su tamo podijeljeni u nekoliko faza koje se dovršavaju po planu.

- Prema Divoselu postavljeno je pet kilometara visokonaponskog kabla, a do trafostanice iz koje će se napajati postavljeni kabel, treba prokopati još 600 metara. Po tvrdnjama građevinara, za završetak radova trebat će desetak dana - kaže Branko Jurišić, koordinator HEP-ovog programa SIO (Sanacija i obnova)  putem kojeg se odvija proces povratka električne energije.

Prisutni su problemi koji otežavaju radove, a to su prije svega dva mosta preko nabujalih potoka na kojima kabel doslovno viri iznad zemlje, kao i činjenica da je teren uz trasu još uvijek miniran. Traži se rješenje za ovaj problem. Treba čekati da bujice presahnu, što je malo vjerojatno zbog obilatog snijega na Velebitu. Moguće je i provođenje kabla kroz cijevi postavljene ispod mosta kao privremeno rješenje.

- Sve u svemu, radovi na ponovnoj elektrifikaciji ovog dijela Like napreduju vrlo dobro. Područje Divosela trebalo bi biti priključeno na mrežu početkom desetog mjeseca s tim da je realno očekivati da bi Vedro polje bilo priključeno ranije - rekao je Jurišić koji je s inženjerom Elektrolike Gospić Ivicom Grbcem ovih dana obišao lokacije na kojima se izvode radovi.

Nakon postavljanja kabela u Divoselu, nastavlja se zatvaranje prstena prema Počitelju. Tu je bitno naglasiti da je niskonaponska mreža s betonskim stupovima i pripadajućim kablovima već postavljena u oba sela. Što se tiče nastavka izgradnje elektro-mreže na području Obrovca, na potezu Komazeci -  Duler, razvučena je mreža od trafostanice Pojila starom trasom s potpuno novim stubovima. Jurišić je obišao lokacije Bjelouši i Vrulje na području sela Zelengrada. Na obje lokacije, kako Komazeci-Duler, tako i Zelengrad-Bjelouši-Vrulje, napon će biti pušten do kraja maja ove godine.

Zadovoljstvo procesom je izrazio i zamjenik gradonačelnika Obrovca Stanko Mijić. Naglasivši da je proces re-elektrifikacije na području Gornjeg Karina završen jer je struja stigla i u zaselak Alavanje, dok druga naselja - Lončari, Mlinari i Drače struju imaju preko dvije godine, Mijić je istaknuo da je struja važna za proces povratka zbog stvaranja elementarnih uslova za život.

- Na potezu Duler - Komazec za struju se prijavilo 12 domaćinstava, od čega su tri kuće nove. U Vruljama se javilo 6 do 7 domaćinstava, a tamo su četiri obnovljene kuće, dok je u Bjeloušima za sada zainteresirano bar jedno domaćinstvo. Te brojke će svakako biti veće jer će se, kad stigne struja, javiti još domaćinstava koja se ranije nisu htjela upuštati u povratak i obnovu kuća. Kad to završi ostaju nam samo Čabrići u kojima nije bilo struje ni prije rata, a u kojima sada živi sedam porodica koje su mahom same obnavljale kuće - rekao je Mijić. Nakon procesa re-elektrifikacije situacija će biti slična onoj u susjednoj općini Ervenik gdje sva domaćinstva imaju struju osim jednog stanovnika. Njegova kuća struju dobiva preko solarnih panela - kaže načelnik općine Predrag Burza.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više