Novosti

Politika

Nastavak afere: HEP-ov plin prodavao se jeftino i u srpnju

Minusu od 11,2 milijuna eura, nastalom u lipnju prodajom viška HEP-ovog plina, treba pribrojati još najmanje 700 tisuća eura koliko je ta tvrtka izgubila u srpnju zbog prodaje plina po cijeni od 28,87 eura za megavatsat, koji je kupilo šest kompanija

Large plin foto

U prvih šest dana srpnja HEP je u sustavu imao višak od 71,3 tisuće megavatsati (foto Slaven Branislav Babić/PIXSELL)

HEP-ov višak plina u sustavu prodavao se po nižim cijenama i nakon 29. lipnja, kada je HROTE alarmirao ministra gospodarstva Davora Filipovića o događanjima na tržištu i ovaj dan kasnije o tome izvijestio premijera Andreja Plenkovića. Prodaja je nastavljena sve dok Vlada 6. lipnja nije promijenila uredbu kojom je ukinut nalog HEP-u da od Ine po cijeni od 47,6 eura po megavatsatu kupuje sav proizveden plin u Hrvatskoj.

U razdoblju od 1. do 6. srpnja, stoji u odgovoru HROTE-a na naše pitanje, u sustavu je zabilježeno pozitivno odstupanje od ukupno 77,96 tisuća megavatsati od čega je prema preliminarnim podacima HEP imao najviše viška - 71,3 tisuće megavatsati.

Na platformi je trgovano s ukupno 37,9 tisuća megavatsati plina, a trgovali su EON, Geoplin, MET, Ina, Centrica i DXT i to po prosječnoj cijeni od 28,87 eura, što je nešto niže od cijene plina na europskim tržištima tih dana i više nego dvostruko u usporedbi s postignutom cijenom na platformama u lipnju. Ukupno je, dakle, na aukciji protrgovano s nešto više od milijun eura tog energenta.

Ostatak plina, 40,1 tisuću megavatsati, koristili su voditelji bilančnih skupina (VBS-ovi), kako su nam odgovorili iz HROTE-a, i to sva 32 upisana u registar. Točni podaci tko je, koliko i po kojim cijenama preuzeo HEP-ov višak bit će dostupni idući mjesec. U lipnju je prosječna cijena među VBS-ovima iznosila 14,4 eura za megavatsat.

Podsjetimo da se u lipnju u sustavu pojavio višak od 332 tisuće megavatsati plina. Od toga je 275 tisuća ponuđeno VBS-ovima s manjkovima vlastitog plina u sustavu, a 56 tisuća prodavalo se preko Plinacra na aukciji na HROTE-ovoj platformi. HEP je tako samo u lipnju izgubio najmanje 11,2 milijuna eura. Tom minusu treba pribrojati i onaj nastao u srpnju koji što se tiče platforme iznosi oko 700.000 eura, dok rezultate s VBS-ovima još čekamo.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više