Novosti

Politika

Vladine mjere upropastit će HEP

TEHNOS - Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede upozorava da je poslovni sustav HEP-a u kratkom vremenu ostvario ogromne gubitke i ističu da bi ovakva Vladina politika mogla dovesti do privatizacije tvrtke

Large elektrana

(foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Predstavljajući nove Vladine mjere za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata do kojih je došlo zbog rata u Ukrajini i posljedica pandemije koronavirusa, premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, između ostalog, kazao da će nastaviti s reguliranjem plina na godišnjoj razini po dosadašnjim cijenama, dok će cijena struje biti pod državnom kontrolom šest mjeseci i prodavat će se pod istim uvjetima kao do sada.

"Ide potpora umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima koji su pogođeni potresom, hrvatskim ribarima i nizu drugih djelatnosti, niz sredstava ide za ulaganja u energetsku učinkovitost", kazao je premijer, najavljujući paket vrijedan ukupno oko 1.7 milijardi eura.

Potvrdio je također da HEP ostaje u stopostotnom vlasništvu države. "Pomoći ćemo mu", kazao je.

Na njegovo izlaganje reagirao je TEHNOS - Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede saopćenjem po kojem je poslovni sustav HEP-a ozbiljno ugrožen zbog Vladinih antiinflacijskih mjera.

TEHNOS smatra iznimno opasnim namjere Vlade RH za jednogodišnje produženje antiinflacijskih mjera kojima se na teret HEP-a subvencioniraju cijene plina, toplinske i električne energije za kućanstva i poduzetnike.

„Zahvaljujući ovim mjerama, poslovni sustav HEP-a u kratkom vremenu ostvario je ogromne gubitke, reda veličine milijardu eura, što je već bacilo tvrtku u ogromne probleme iz kojih se neće izvući godinama. Održavanje starih postrojenja već sada se zaustavlja, zastat će i sve nove investicije, vrednovanje rada kontinuirano tone u odnosu na druge tvrtke u Hrvatskoj tako da kvalitetni radnici odlaze a novi nemaju interesa za zapošljavanje u HEP-u. Višegodišnje dijeljenje tvrtke na puno manjih dijelova te u konačnici namjerno galopirajuće zaduživanje HEP-a nametnuto od strane vlasnika, odavno su poznati scenarij za privatizaciju i uništavanje hrvatskih poduzeća. Ako se HEP nastavi ugrožavati, usluga opskrbe električnom energijom u budućnosti bit će znatno lošija i skuplja. Pitamo se, namjerava li netko 'zlatnu koku' hrvatskog gospodarstva ubiti zbog jednog jajeta?“, poručuju iz TEHNOS-a.

Kažu da podržavaju sudjelovanje HEP-a kao pomoć u kriznim situacijama, poput poplava, potresa, energetskog siromaštva i slično, pa tako i trenutno kod prijeteće eksplozije cijena energenata, čime se i dokazuje kako je HEP vrlo bitan kao javno poduzeće pomoću kojeg se lakše mogu premostiti razne socijalne krize. No stanje se otelo kontroli. Stoga ovom prilikom tražimo od Vlade RH da hitno donese odluke kojima će jednoznačno propisati na koji način će obeštetiti poslovni sustav HEP-a za gubitke koje mu nanosi svojim trenutnim antiinflacijskim mjerama, traže iz TEHNOS-a.

Sindikat TEHNOS sigurno neće mirno gledati daljnje namjerno siromašenje tvrtke. Ako se ono nastavi, vrlo brzo ćemo aktivirati svoje članove u svrhu zaštite HEP-a te samim time prava i interesa nas radnika, kao i cjelokupnog stanovništva, jer HEP jeste javno dobro koje još dugo treba biti na korist svima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više