Novosti

Stogodnjak

Željezničarski narod

14. 10. – 21. 10. 1922: U gradu s 15 crkava i jednim jedinim kazalištem, ali kazalištem samo za bogate, postoji i jedan drugi i drugačiji grad – Zagreb na tračnicama, u kojem živi gola hrvatska, srpska, slovenska i bosanska sirotinja

Large stogodnjak

(foto Slavko Midžor/PIXSELL)

U gradu s 15 crkava i jednim jedinim kazalištem, ali kazalištem samo za bogate, postoji i jedan drugi i drugačiji grad – Zagreb na tračnicama, u kojem živi gola hrvatska, srpska, slovenska i bosanska sirotinja. "Proteže se od onih bijelo-crvenih ograda na Savskoj cesti koje se sablasno dižu u zrak svaki put kad projuri vlak, pa sve do državnog kolodvora…" pišu novine i dodaju: "Tu, u velikoj skupini vagona na kojima piše 'za šest konja ili 40 ljudi', stanuje jedan čitav željezničarski narod od nekoliko stotina obitelji i par hiljada duša…Vagon do vagona, u jednom, a mjestimično u dva, pa i u tri reda… Tu se ne govori idem k susjedu Petru Pavloviću, nego idem u vagon broj taj i taj. Poznaju se po brojevima i tako se i dozivaju… Ne smeta ih tutnjava vozova i lokomotiva, čak ni po noći jer su se već privikli na to… Neki su stanari ovih vagona već proslavili godišnjice svoga građanstva na tračnicama.. Ali, bez obzira na sve u ovom gradu od vagona, svi imaju da za nešto opravdano zaplaču. Roditelji, žene, djevojke i djeca, svako ima dovoljan razlog da zaplače. A to je, čini se, najneobičnija zanimljivost ovog dijela Zagreba…" pišu uz ostalo novine.

 

U povodu drugog, proširenog izdanja knjige "O književnosti" Bogdana Popovića zagrebačke Novosti objavljuju i ovu crticu: "Bogdan Popović, uz Slobodana Jovanovića, spada u naše najbolje stiliste. Iz njegova pera ne izlazi ni jedna izreka koja ne bi bila lijepo izrečena. I ova mala knjižica dokazuje koliki je umjetnik na peru njezin autor. On je još 1894. godine, kad je nastupio kao profesor uporedne književnosti na beogradskom univerzitetu, držao jedno nastupno predavanje o književnosti, koje je u svoje doba pobudilo pravu senzaciju. Danas to predavanje izlazi u knjizi i još uvijek, nakon toliko godina, djeluje svojom izuzetnom svježinom i biranom formom…"

 

U Beču je, u 71. godini, umro poznati austrougarski političar Stephan von Burian. Bio je ministar financija u monarhiji od 1903. do 1912. i od 1916. do 1918. te ministar vanjskih poslova u doba rata – od 1915. do 1916, te 1918. godine, pa je na toj dužnosti vodio mnoge diplomatske akcije protiv Srbije, Italije i Rumunjske. Posebno je ostao zapamćen po tome što je pokušao spriječiti ulazak Italije i Rumunjske u Antantu.

 

"Učena gospođa iz dobre obitelji, karakterna, dobre reference, stara 40 godina. Govori srpski, francuski, talijanski i njemački. Vješta i okretna, kao stvorena za gazdaricu velikih kuća, hotela i sanatorija, odmah traži posao. Može i da položi kauciju…" stoji uz ostalo u oglasu broj 1506.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više