Novosti

Stogodnjak

Želi biti samo vojnik

22. 9. – 29. 9. 1923: U Beograd je doputovao crnogorski princ Petar Petrović Njegoš, najmlađi sin kralja Nikole. Dao je intervju ovdašnjem Preporodu, navodeći da je došao u Beograd da se pozdravi s kraljem i kraljicom i da im čestita rođenje prestolonasljednika

Large stogodnjak

Petar Petrović Njegoš (foto Wikipedia)

Na 20 godina teške robije osuđen je u Beogradu Milutin Rajić, akter neuspjelog atentata na predsjednika vlade Nikolu Pašića, u lipnju 1923. "Došao sam pred zgradu državnog savjeta i vidio jedan automobil kako izlazi iz skupštine. Odmah sam dotrčao do automobila i ugledao u njemu Nikolu Pašića…

U novinama sam čitao Pašićeve govore i iz njih vidio da on ne vodi dobru politiku i da sve nesreće u zemlji polaze od njega… Kad je njegov automobil krenuo od mene ispalio sam na njega šest metaka… Politikom se nisam bavio, jedino mogu kazati da mi se dopadala ona Pribićevićeva. Radikale sam ranije volio, ali sam kasnije bio revoltiran i njihovim radom…" izjavio je na beogradskom sudu optuženi Rajić.

O njemu novine pišu da je "u sudnici bio otmjeno obučen, da je na sebi imao sivo odijelo s bijelim prugama i crne glatke cipele i čarape u boji, dok je cijelo njegovo ponašanje na raspravi odavalo inteligenciju i pristojnost…"

 

U Beograd je doputovao crnogorski princ Petar Petrović Njegoš, najmlađi sin kralja Nikole. Dao je intervju ovdašnjem Preporodu, navodeći da je došao u Beograd da se pozdravi s kraljem i kraljicom i da im čestita rođenje prestolonasljednika.

"Vrlo dobro se osjećam u vašoj sredini, a koliko ću ostati u Beogradu najviše ovisi o njegovu veličanstvu kralju…" O politici nije ništa želio govoriti, neprestano ističući da "želi biti samo vojnik", ali novine tvrde da je princ došao u Beograd "kako bi popravio narušene odnose između Beograda i Podgorice…"

 

U 71. godini života umro je Đorđe Krasojević, značajna politička ličnost u životu Srba u austro-ugarskoj monarhiji. Nakon završene gimnazije u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu studirao je pravo u Grazu i Innsbrucku, a doktorirao 1875. Bio je dobrovoljac u srpsko-turskom ratu 1876. Bio jedan od osnivača Srpske banke u Zagrebu. Za vrijeme Prvog svjetskog rata živio je u internaciji.

 

Priča s beogradskim "vampirom" iz Bosanske ulice 61 konačno je završena. Riječ je o – 17-godišnjoj djevojci, a uhvatio ju je jedan policijski agent koji je danima stražario u neposrednoj blizini famozne kuće. U neko doba noći primijetio je kako se u kući preko puta one broj 61 otvara prozor i na njemu se pojavljuje djevojka.

Ubrzo iza toga uslijedila je kanonada kamenja koje je ona nesmiljeno bacala preko ulice, na kuću 61. Čuli su se zvuci razbijenih prozora, a i uplašeno vrištanje stanara. Policija ne odaje ime djevojke, ali u svojem izvještaju navodi da se ona za to odlučila iz – čiste znatiželje.

"Ona je jednoga dana posve slučajno bacila nekoliko kamena prema toj kući, pa kad je pritom i razbila prozor, a stanari se u panici počeli skupljati u dvorištu, postala je jako radoznala. Da joj to bude što uspješnije djevojka-vampir često je mijenjala mjesta odakle će kamenje bacati, pa tako nije bila rijetkost da se digne iz kreveta usred noći i započne svoju grubu šalu…" izjavio je jedan policijski inspektor.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više