Novosti

Politika

Marinko Čulić dobitnik SNV-ove nagrade "Svetozar Pribićević"

Dugogodišnji kolumnist i politički analitičar Novosti Marinko Čulić dobitnik je ovogodišnje SNV-ove nagrade "Svetozar Pribićević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa

Large culic

Marinko Čulić

Ovogodišnja SNV-ova nagrada "Svetozar Pribićević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa pripala je našem dugogodišnjem kolumnistu i političkom analitičaru Marinku Čuliću. Zbog niza tekstova objavljenih u Feralu, a onda i u Novostima, u kojima su njegove bitne teme bile hrvatsko-srpski odnosi, hrvatska politika prema BiH, odustajanje SDP-a od socijaldemokracije, demontaža socijalne države, porast nejednakosti u zemlji i svijetu te manjak političke vizije kod hrvatskih političara, ta je nagrada, kao i sve ranije, i više nego zaslužena. Pogotovo zato što u svojim kolumnama nikad nije upadao u oštru, vatrenu retoriku ili vrijeđanje, nego je lucidno i staloženo, jednostavnim novinarskim izrazom, objašnjavao najkompliciranije političke teme, nudeći i neka rješenja za njih.

Mi ćemo podsjetiti da je Čulić rođen u Šibeniku 1951., a novinarstvom se počeo baviti nakon diplome na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka 1977. godine. Prvo je pisao u Večernjem listu, da bi zatim prešao u tjednik Danas u kojem je kao reporter i kao komentator analizirao stanje u jugoslavenskim republikama i na Kosovu, kao i "događanje naroda" na području Knina, dosljedno zagovarajući pregovore kao jedini mogući put prema miru. Nakon prisilnog gašenja Danasa, Čulić piše u Nedjeljnoj Dalmaciji, a onda 1993. s dijelom novinara odlazi u dvotjednik, odnosno tjednik Feral Tribune, gdje nastavlja s beskompromisnom kritikom Franje Tuđmana i HDZ-a.

Nakon gašenja Ferala, 2008. godine odlazi u Novi list, čiji mu tadašnji vlasnik Robert Ježić apsurdno zabranjuje pisanje, zbog čega 2009. prelazi u Novosti, gdje godinama piše kolumnu istog naziva kao u Feralu, "Aritmetika politike", s kojom nastavlja i nakon odlaska u mirovinu 2021. Čulić nije radio samo u pisanom novinarstvu – niz je godina bio dopisnik francuskih radiostanica, a napisao je i dvije knjige, "Tuđman – anatomija neprosvijećenog apsolutizma" i "Tuđman – i poslije Tuđmana".

Od ostalih značajnijih nagrada koje je dobio valja spomenuti Vjesnikovu nagradu "Vladimir Kristl" iz 1983., HND-ovu nagradu "Marija Jurić Zagorka" za kolumne u Feralu iz 2003. i lanjsku nagradu HND-a "Otokar Keršovani" za životno djelo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više