Novosti

Kronika

VIDEO: Petrova gora bila je srce pokreta slobode

Petrova gora bila je velika u žrtvi jer je na prostoru Korduna u razdoblju od 1941. do 1945. stradala jedna trećina ondašnjeg stanovništva. Od približno 100.000 stanovnika koji su živjeli u to vrijeme na Kordunu, posebno u bivšem kotaru Vrginmost, oko 30.000 su ili ubijeni ili su pomrli zbog bolesti, gladi i progonstva, rekao je Milorad Pupovac

Large pupovac petrova gora

Predstavnici SNV-a na Petrovoj gori (foto Saša Kosanović)

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista danas su obilježilli godišnjicu proboja na Biljegu i odali počast partizanskim borcima i narodu Korduna koji je krenuo u proboj obruča 1942. godine i tako Petrovu goru učinio slobodnim teritorijem.

U podnožju spomenika Vojina Bakića koji se nalazi u sve lošijem stanju, vijence su na važnom mjestu otpora ustaškom režimu za vrijeme NOB-a položili Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i Dejan Mihajlović, načelnik općine Krnjak.

Predsjednik SNV-a je kazao da je Petrova gora bila velika u žrtvi jer je na prostoru Korduna u razdoblju od 1941. do 1945. stradala jedna trećina ondašnjeg stanovništva. Od približno 100.000 stanovnika koji su živjeli u to vrijeme na Kordunu, posebno u bivšem kotaru Vrginmost, oko 30.000 su ili ubijeni ili su pomrli zbog bolesti, gladi i progonstva, rekao je Pupovac.

- Ti ljudi su uz toliku žrtvu, u tih nešto više od četiri godine, bili vođeni idejom slobode. Bili su u stanju svoju žrtvu pretvoriti u ideju slobodu, boljeg života i boljih odnosa među ljudima. To bi trebala biti pouka mnogima danas koji, umjesto da stvaraju bolji odnos među ljudima održavaju sve lošiji odnos - naglasio je Pupovac.

Također je izjavio da je ovo mjesto bilo veliko i jer je Petrova gora, s okolnim vrhovima, od jula 1941. bila sklonište za hiljade izbjeglica.

- Ovdje je stvoreno jedinstveno mjesto na prostoru bivše Jugoslavije jer je stvorena komuna naroda i boraca, ustanova i pokreta otpora režimu zla koji je do njihove odluke o ustanku posijao krvave tragove u Gudovcu, Veljunu i Glini. Ovdje je bilo srce pokreta slobode, narodnooslobodilačkog, partizanskog pokreta za koji se kaže u našoj zemlji da je bio jedinstven i najjači u Europi. Ali to srce zaboravljeno je od onih koji se hvale veličinom njihovih postignuća - poručio je Milorad Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više